Maidencall vlaggenschip Drive Green Highway in Amsterdam

Drive Green Highway bezocht de Amsterdamse haven voor de eerste keer op 11 april bij VCK Terminal/Waterland. Het vlaggenschip van de Japanse rederij Kawasaki Kisen Kaisha  (‘K’-Line)  is één van de serie duurzame en innovatieve schepen die zijn ontwikkeld door ‘K’-line. Het schip is onder meer uitgerust met 900 zonnepanelen op het dek.

Drive Green Highway is een autoschip en heeft een lengte van 200 meter en een breedte van 37,5 meter. Haar Bruto tonnage bedraagt 76500 ton. Er passen circa 7500 personenauto’s in, maar het schip vervoert ook andere lading. Op het dek zijn zonnepanelen geïnstalleerd die voldoende stroom opwekken voor alle ledverlichting aan boord.

Koen Overtoom, Operationeel Directeur Havenbedrijf Amsterdam NV: ‘Wij zijn blij met de komst van de Drive Green Highway naar de  Amsterdamse haven, de eerste haven die dit schip aandoet. Dit schip is een voorbeeld van het werk en de energie die door de branche wordt gestopt in het verduurzamen van de scheepvaart.’

De uitstoot van CO2 van dit schip is 25% minder dan bij een conventioneel schip van dit type. Andere duurzame technologieën die aan boord zijn gebruikt en bijdragen aan de reductie van brandstofverbruik is gebruik van speciale verf die de weerstand van het schip met 20% vermindert, als ook het ontwerp van de schroef van het schip. Ook is een SOx scrubber geïnstalleerd die de uitlaatgassen van het schip wast. Dankzij bepaalde technieken in de motor wordt ook de uitstoot van stikstof fors gereduceerd.

Related news

List of related news articles