Man over boord en nog meer drama in Leg 0

Leg 0 Alicante - Volvo Ocean Race 2014-2015

Leg 0 van de Volvo Ocean Race zorgde 2014-15 zorgde voor genoeg drama, inclusief een man en zeil over boord. De verrassende winnaar is Team Vestas Wind met de Nederlandse navigator Wouter Verbraak aan boord. Zij klopten het Nederlandse Team Brunel met slechts tien seconden voorsprong. Team Vestas Wind geeft met deze zege een zoete voorproef van wat komen gaat als het echte evenement over drie weken van start gaat.

De generale repetitie, die niet meetelt voor de Volvo Ocean Race zelf, kende een spannend slot net voor zonsopgang op zondagmorgen 14 september. Vijf van de zeven boten finishten binnen een tijdsbestek van twintig minuten. De zesde rondde de tweedaagse trip zestien minuten later af. De zevende deelnemer, Team España, kwam enkele uren later binnen na een verkeerde navigatiekeuze.
Dongfeng Race Team eindigde als zesde en kreeg met meer opwinding te maken dan ze lief was. Op vrijdag gleed het voorzeil over boord en moesten ze dat redden. Rond middennacht klampte de Chinese zeiler Jin Hao Chen (Horace) zich vast aan een val, nadat hij te water was geraakt terwijl hij aan een outrigger werkte.

Het werd gered door zijn maten en liep niet meer dan een verwonding aan zijn hand op. Tegelijkertijd leverde dit voorval een duidelijke les op van de gevaren die de Volvo Ocean Race met zich meebrengt.
Horrace voegde toe: “Ik viel in zee en hield me vast aan de draad. Ik werd snel weer aan boord geholpen, maar daarbij schaafde behoorlijk wat huid van mijn hand. Dat deed pijn, maar ik kon gelukkig verder met een hand.”
Zijn schipper Charles Caudrelier onderstreepte dat iedereen in het Dongfeng Race Team hier lering uit moest trekken: “Hij is een jonge jongen en hij moet leren om voor zichzelf te zorgen. Het is niet leuk om iemand midden in de nacht te verliezen.”

Team Vestas Wind, geschipperd door de Australiër Chris Nicholson, was zowel verrast als verheugd over hun zege met zeer kleine marge. De campagne werd vorige maand pas gelanceerd en dit was hun eerste krachtmeting met de overige zes deelnemers.

“Als je mij een paar dagen geleden had gezegd dat we zo zouden eindigen, had ik geantwoord dat daarvoor wat geluk nodig was, maar dat was er niet. Ik had niet blijer kunnen zijn. We hebben zoveel over onszelf en over de boot in deze race geleerd. We hebben nog steeds een lange weg te gaan.”
Nu gaan de teams zichzelf en de boot voorbereiden op de opening van de Volvo Ocean Race 2014-15 op 4 oktober. Dan start de Alicante stop-oper.

Meer… Volvo Ocean Race