Marineschip voor de Kerst terug van piratenjacht

Enkele dagen voor Kerstmis keert Zr.Ms. Johan de Witt terug na vier maanden piraterijbestrijding voor de kust van Somalië. Ter gelegenheid daarvan reiken de Commandant der Strijdkrachten en Commandant Zeestrijdkrachten op zaterdag 21 december, in bijzijn van het thuisfront van de bemanningsleden, de Herinneringsmedailles Vredesoperaties uit.

Normaal is het gebruikelijk dat de medailles gelijk na aankomst van het schip worden uitgereikt. Vanwege de slechte weers- en windverwachtingen wordt deze keer echter van dat protocol afgeweken. Het schip zal eerder de haven van Den Helder binnenlopen, maar de geplande medaille-uitreiking voor 449 Nederlandse militairen van marine, landmacht en luchtmacht gaat gewoon door.

Het marineschip opereerde vanaf begin augustus in de Golf van Aden en het Somalische bassin, onder commando van kapitein-ter-zee Frank Foreman. In deze periode fungeerde het schip tevens als vlaggenschip voor het vlootverband van de Europese Unie, onder leiding van de Nederlandse commandeur Peter Lenselink. Naast het bestrijden van piraterij, het beschermen van koopvaardijschepen en schepen van het World Food Program van de Verenigde Naties, voerde Zr.Ms. Johan de Witt dicht onder de Somalische kust diverse patrouilles uit. Hierbij werd waardevolle informatie verkregen, waardoor de piraten effectiever bestreden kunnen worden. Samen met het Australische schip HMAS Melbourne, wist Zr.Ms. Johan de Witt zo een piratengroep te lokaliseren en te onderscheppen.

Het veelzijdige schip is daarnaast ook meerdere malen ingezet als ‘drijvend leslokaal’. Samen met regionale partners werd er aan boord gewerkt aan een maritieme veiligheidsstrategie voor Somalië. Zo zijn er juridische seminars en maritieme veiligheidslessen gegeven. De president van de Somalische federale regering, Hassan Sheikh Mohammoud, bracht op 4 september een bezoek aan het schip.

Meer… Defensie