Mariniers bewaken kunst

Een Viking pantservoertuig en gewapende mariniers voor de ingang van de RAW Art Fair in de Cruise Terminal in Rotterdam. Het zorgde gisteren voor verbaasde blikken bij de bezoekers van de kunstbeurs. De militairen van de korps Mariniers trainden tijdens Operatie Raw Shield hoe zij tijdens conflict- en crisissituaties kunst en cultuur bewaken.

Operatie RAW Shield is een project dat gaat over de waarde van kunst en cultuur voor een samenleving. Het laat zien dat tijdens conflictsituaties en crises militairen ook kunnen worden ingezet om kunst en cultuur te verdedigen.

De oefening kwam in samenwerking met beeldend kunstenaar Niek Verschoor tot stand. Zowel binnen als buiten liepen de mariniers patrouilles. Sommige bezoekers, volgens eigen zeggen geen fan van Defensie, wilden toch weten waarom de militairen er waren.

ingang cruise terminal

 

Een Viking pantservoertuig en gewapende mariniers voor de ingang van de RAW Art Fair in de Cruise Terminal in Rotterdam. Foto: Ministerie van Defensie

Kwetsbaar
Kunst en cultuur zijn tijdens conflictsituaties uiterst kwetsbaar. Het komt regelmatig voor dat dieven in musea inbreken en die leeghalen om de kunstschatten te verkopen. Regelmatig wordt werelderfgoed vernietigd of voor strategische doeleinden gebruikt. Dat gebeurde tijdens de oorlogen in Kaboel, Bagdad en Kaïro ook. Het tonen van deze kwetsbaarheid was dan ook een onderdeel van Operatie Raw Shield.

Lezing
Tijdens een publieke lezing van cultureel erfgoedexpert René Teijgeler werd met praktijkvoorbeelden aangetoond hoe belangrijk militairen kunnen zijn voor het beschermen van kunst en cultuur. Teijgeler werkt onder andere voor de UNESCO in crisisgebieden als Irak, Egypte, Afghanistan, Libië en recent in Syrië.

Meer… Defensie

 

Related news

List of related news articles