Mariniers krijgen medaille tijdens Wereldhavendagen

De Koninklijke Marine meert op 2, 3 en 4 september in Rotterdam aan voor de 39e editie van de Wereldhavendagen. Tijdens het maritieme evenement krijgen ruim 130
Vessel Protection Detachements (VPD’s) een medaille (VPD-gesp) uitgereikt door Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert aan boord van Zr.Ms. Rotterdam. Deze VPD’s beveiligen sinds 2011 in risicogebieden Nederlandse koopvaardijschepen tegen aanvallen van piraten. De mariniers ontvangen de VPD-gesp voor hun inzet tijdens deze beveiligingsmissies.

Tijdens het evenement kunnen bezoekers meerdere marineschepen bezoeken. Zo is het amfibische transportschip Zr.Ms. Rotterdam en de mijnenjager Zr.Ms. Vlaardingen aan de Parkkade het hele weekend open voor het publiek.

Onderzeeboot
Zr.Ms. Zeeleeuw is ook een van de aanwezige marineschepen. De onderzeeboot onderging pas als eerste van de vier onderzeeboten levensverlengend onderhoud. Dankzij deze ‘grote beurt’ kunnen de huidige onderzeeboten van de marine nog zo’n 10 jaar langer doorvaren en zijn ze technologisch gezien de komende jaren ook geschikt voor operaties.

Marinedorp
Maak kennis met de mariniers en hun uitrusting in het Marinedorp of daag jezelf uit op de hindernisbaan.