Maritiem Museum en Havenmuseum met elkaar in zee

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Per begin september gaan het Maritiem Museum Rotterdam en Het Havenmuseum verder onder één naam: het Maritiem Museum Rotterdam, met één programma en één loket. Dit vieren beide musea met een feestelijke dag voor publiek, vrienden en relaties tijdens 24 uur cultuur met de opening van het cultureel seizoen op zondag 14 september.

Eén naam, één loket, één programma
Na maanden van voorbereiding achter de schermen bundelen het Maritiem Museum Rotterdam en Het Havenmuseum hun krachten om hun positie in de stad en regio te versterken. Het gezamenlijke museum krijgt één loket in het museumgebouw aan de Leuvehaven. Met één entreekaartje kan de bezoeker ook aan boord van de werkende schepen en kranen in de naastgelegen historische Leuvehaven.

Frits Loomeijer, algemeen directeur: “De samenwerking stelt ons in staat om de haven beter zichtbaar te maken in de binnenstad van Rotterdam. Met ons beider collecties die tot de wereldtop behoren vertellen wij het verhaal van de haven en de maritieme wereld van vandaag, vroeger en de toekomst, zowel binnen als buiten voor een breed publiek.”
Rein Schuddeboom, operationeel directeur: “Ik ben er trots op dat we door deze samenwerking onze werkende schepen en kranen en machines open kunnen blijven stellen voor bezoekers. Gecombineerd met de eigentijdse tentoonstellingen en activiteiten bieden we een aantrekkelijk museumaanbod voor jong en oud.”

We gooien het over een andere boeg
Door structurele samenwerking stellen beide musea niet alleen het behoud van mobiel erfgoed zeker, het biedt vooral ruimte voor ambities. Het Maritiem Museum –dat dit jaar zijn 140-jarig jubileum viert- wil de historische Leuvehaven ontwikkelen tot een succesvolle culturele trekpleister voor Rotterdam en de samenwerking met de maritieme industrie en offshore sector intensiveren.

Feestelijke familiedag tijdens 24 uur Cultuur
De samenwerking en de opening van het nieuwe cultureel seizoen viert het museum met een feestelijke dag voor jong en oud tijdens 24 uur Cultuur op zondag 14 september. Bezoekers kunnen meevaren met een historische stoomsleper door de Rotterdamse haven, een bezoek brengen aan onze tentoonstellingen, luisteren naar verhalen, topstukken uit de vooraanstaande collectie bekijken of aan boord stappen van de Graanelevator of het binnenschip Annigje in de Leuvehaven. Er zijn demonstraties smeden en knopen leggen voor kinderen én er is muziek. Om het feest compleet te maken serveert het Maritiem Museum van 12.00 tot 14.00 uur een kop koffie met iets lekkers. Entree is gratis en iedereen is welkom.

Meer… Maritiem Museum