Meerderheid in Eerste Kamer stemt tegen wet Stroom

De eerste kamer heeft met een meerderheid van 38 tegen 37 senatoren de wet Stroom verworpen. De wet moest onder andere de offshore windmolenparken regulieren. 

Naast het reguleren van offshore windmolenparken bevatte de wet ook het splitsen van energiebedrijven. De combinatie van deze factoren heeft uiteindelijk de wet de das omgedaan. VVD en PvdA, die in de Eerste Kamer in de minderheid zijn, kregen alleen steun van D66, SGP en GroenLinks. GroenLinks is tegen de splitsing van de energiebedrijven maar wil duurzame energie wel stimuleren.

Nu de Eerste Kamer tegen het plan van de Minister van Economische Zaken, Henk Kamp, gestemd heeft komen de doelen in het Energieakkoord waarschijnlijk in gevaar. Kamp had al verklaard dat het tegenhouden van de wet gevolgen zal hebben. Minister Kamp voorziet een vertraging van zeker zes maanden en een forse kostenstijging voor de bouw van de offshore windmolenparken. Hierdoor zou het het doel om 14 procent duurzame energie in 2020 te hebben niet op tijd kunnen worden behaald.

Eneco roept de politiek op om snel “tot een oplossing te komen voor deze impasse”.