Militaire inzet bij controles in zeehavens op vluchtelingen

  • binnenland

Vanaf 6 juni worden militairen ingezet om de marechaussee te ondersteunen bij opsporing van illegalen die via Nederlandse havens naar Groot-Brittannië proberen te komen. Er worden vrachtwagens steekproefgewijs gecontroleerd op verstekelingen. Voor de zeehaventaak in Hoek van Holland, Europoort en IJmuiden worden 32 militairen ingezet tot 1 oktober. 

Deze inzet vond afgelopen periode vaker plaats. Dit vanwege illegale vluchtelingen die zich proberen te verstoppen in trailers op de haventerreinen. Ze hopen zo als verstekeling per ferry in Groot-Brittannië te komen. De marechaussee heeft eind vorig jaar ook om hulp gevraagd met de toenmalige plotselinge grote toestroom van migranten. In het zuiden en oosten zijn toen mobiele teams ingezet.

Deze doorzoekingen gebeuren altijd op aanwijzing en in aanwezigheid van een bevoegd opsporingsambtenaar van de marechaussee. Zo werden verschillende vreemdelingen gevonden. Onder meer hangend onder vrachtwagentrailers, in campers onder banken en in de kofferbak van een personenauto. Ook werd in enkele gevallen adequaat eerste hulp verleend, bijvoorbeeld aan een ferrypassagier die van de trap viel.

 

 

 

Gerelateerd nieuws

Lijst van gerelateerde nieuwsberichten