Mis deze boot niet

tentoonstelling

Vandaag openden gouverneur Herman Reynders van de Provincie Limburg en eerste gedeputeerde Luk Lemmens van de Provincie Antwerpen de tentoonstelling op het water ter gelegenheid van 75 jaar Albertkanaal. Een duwbak van 74,5 meter lang en 11,45 meter breed (vrachtschip) werd voor deze gelegenheid ingericht met een multimediale tentoonstelling over het Albertkanaal.

“We hebben er zeer bewust voor gekozen om de tentoonstelling naar aanleiding van de viering van 75 jaar Albertkanaal aan boord van een duwbak te laten plaatsvinden. Niet alleen geeft het ruim van deze duwbak een indruk van het enorme volume dat over het water kan worden vervoerd, maar het geeft ons ook de gelegenheid om het Albertkanaal als het ware naar de bedrijven en naar het grote publiek te brengen”, zegt gedelegeerd bestuurder Erik Portugaels.

Het Albertkanaal, hefboom voor economie en mobiliteit
Tussen 22 april en 15 juni meert de boot aan tussen Antwerpen en Vroenhoven. De tentoonstelling is in het weekend vrij en gratis toegankelijk voor iedereen van 10.00 tot 20.00 uur. Op weekdagen is de tentoonstelling na reservatie open voor groepen die hier een evenement of vergadering in een uitzonderlijk kader wensen te organiseren.

Wat beleef je aan boord?
De tentoonstelling brengt de grote ankerpunten van het nostalgische verleden en de dynamische toekomst van de slagader van de Belgische waterwegen in beeld. Ook de relatie tussen de binnenvaart, economie en werkgelegenheid en het vervoer per schip als alternatief voor de files op de wegen komen aan bod.

• Een multimediale presentatie over de aanleg van het kanaal en de feestelijke opening op 30 juli 1939 tijdens de Exposition Internationale de l’Eau in Luik (met zeldzaam foto- en filmmateriaal)
• Een presentatie in woord en beeld over het grote belang van het Albertkanaal voor de economie en de (milieuvriendelijke) mobiliteit in Vlaanderen, België en Europa
• nv De Scheepvaart als beheerder van het Albertkanaal
• Een kijk in de wereld van de kanalen en de binnenvaart
• Een quiz om je binnenvaartkennis te testen
• Een receptie, een hapje of een afsluitend drankje in Brasserie Albert, gezellig benedendeks of in het zonnetje op het dek.

Meer…  75 jaar Albertkanaal