Naval Group en IHC sluiten alliantie om order onderzeeboten

Naval Group en Royal IHC gaan een strategische samenwerking aan om de miljardenorder voor de nieuwe Nederlandse Walrusklasse-onderzeeboten van de Koninklijke Marine binnen te halen. Als de voorkeur van Defensie naar Naval Group gaat, dan gaat Naval Group samen met de Nederlandse autoriteiten de onderzeeboot ontwerpen en definiëren en zal IHC de onderzeeërs in Nederland bouwen.

CEO Dave Vander Heyde van IHC en CEO Hervé Guillou van Naval Group schudden de hand.
CEO Dave Vander Heyde van IHC en CEO Hervé Guillou van Naval Group schudden de hand.

De bedrijven maakten de samenwerking vandaag bekend en bekrachtigden deze op een bijeenkomst in Den Haag.

Saab en Damen al in de race

In 2015 sloegen Saab en Damen de handen al in een met als doel de opdracht binnen te halen. En het Duitse ThyssenKrupp Marine Systems (TKMS) heeft onlangs een aangepast flexibeler aanbod gedaan voor de nieuwe onderzeeërs.

Volgens topman Dave Vander Heyde van IHC zou het project werk bieden aan zeker 1000 mensen. Hoogstwaarschijnlijk vooral in ons land. ,,Die keuze is alleen aan de opdrachtgever.” De bouw van vier onderzeeboten zou voor IHC het grootste project zijn dat ze onder handen hebben. Volgens de bedrijven stáát de samenwerking, ook wanneer de Nederlandse order aan hun neus voorbij gaat, zegt Vander Heyde tegen de Telegraaf.

De komende maanden zullen Naval Group en IHC hun partnerschap versterken met het beoordelen van productielocaties in Nederland en met een verdere dialoog met de Nederlandse industriële partners.

Naar verwachting laat staatssecretaris Visser van Defensie volgende maand weten met welke partijen ze verder gaat.

Gerelateerd nieuws

List of related news articles