Nederlandse Olympische zeilselectie Rio 2016 bekend

Met trots maakte het Watersportverbond 11 augustus de volledige zeilselectie bekend. Alle nationale selecties zijn afgerond. Elf zeilers, waarvan negen uit de Delta Lloyd Kernploeg, hebben het exclusieve recht zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen in Rio. Zes zeilers zijn al gekwalificeerd op naam. Vijf moeten nog voldoen aan de eis van NOC*NSF. Dat kan onder andere van 15 tot en met 23 augustus 2015 op het Aquece Rio, Olympic Test Event, de ultieme generale repetitie.

Delta Lloyd Kernploeg zeilers aangewezen voor Rio 2016:

Al gekwalificeerd op naam:
–  Marit Bouwmeester – Laser radial klasse
–  Rutger van Schaardenburg – Laser klasse
–  Dorian van Rijsselberge – RS:X Windsurfer mannen
–  Lilian de Geus – RS:X Windsurfer vrouwen
–  Mandy Mulder & Coen de Koning – Nacra17 catamaran

Nog niet voldaan aan eis NOC*NSF
–  Pieter-Jan Postma – Finn klasse
–  Afrodite Zegers – Kyranakou en Anneloes van Veen – 470 vrouwen

Magic Marine team aangewezen voor Rio 2016:
–  Nina Keijzer & Claire Blom – 49erFX

Een stap voor
Manager Topsport Serge Kats is heel tevreden met waar de Nederlandse zeilers nu staan. Kats zei het volgende:
“We zijn voorlopig iedereen een stap voor. We hebben al heel vroeg alle nationale selecties afgerond. Hierdoor hebben alle sporters een volledig jaar om zich optimaal voor te bereiden. En dat begint nu! Met de ultieme generale repetitie tijdens dit Rio Test Event. Focus voor deze groep is presteren in Rio. Niet alleen in relatie tot  de uitdagende stroom- en windcondities in Rio de Janeiro maar ook qua behuizing, kamerindelingen, vervoer, hygiene, voeding, etc.”

Olympisch kampioen, olympische medaillewinnaars, wereld- en Europees kampioenen
De Nederlandse olympische zeilploeg herbergt zeilers die mee moeten doen om de prijzen. Op papier is het een sterke ploeg. Met een olympisch kampioen, Dorian van Rijsselberge. Maar ook met Mandy Mulder en Marit Bouwmeester, die ooit al een zilveren olympische medaille wonnen in respectievelijk China 2008 en Londen 2012. Van Schaardenburg is regerend europees kampioen in de Laser. Van Rijsselberge was wereldkampioen in 2010, Bouwmeester was wereldkampioen in 2014. Mandy Mulder en Coen de Koning waren europees kampioen in 2013 en last but zeker not least, Pieter-Jan Postma werd twee keer vice-wereldkampioen in 2007 en in 2010.

Daarnaast kent het team ook aanstormende talenten zoals Lilian de Geus, winnaar van de wereldbekerwedstrijden in het Franse Hyères dit jaar, en Afrodite Kyranakou en Anneloes van Veen. Onafhankelijk van elkaar werden zij al eens wereld- en europees jeugdkampioen in de 470-klasse.

Debutanten en ervaren rotten
Van Schaardenburg en Postma gaan elk voor hun derde Olympische Spelen. Van Rijsselberge, Bouwmeester en Mulder doen voor de tweede keer mee en De Geus, Kyranakou, Van Veen, Keijzer en Blom maken hun debuut op het allerhoogste niveau.

Het Aquece Rio, Olympic Test Event 2015 15-23 augustus
Van 15 tot en met 23 augustus wordt de ultieme test voor de hele ploeg gezeild op het olympische wedstrijdwater in Rio. Het Aquece Rio, Olympic Test Event is voor de meeste zeilers het belangrijkste evenement van het jaar. De Nederlandse zeilers van de Delta Lloyd Kernploeg zijn klaar voor de strijd. Exact een jaar voorafgaand aan de Spelen.

Ook voor de organisatie is het een generale repetitie. Dus wordt er zoveel mogelijk gezeild volgens de randvoorwaarden van het IOC en de Rio 2016-organisatie. Dus: maximaal één team per land per klasse, test wedstrijdschema en banen van 2016. Alle sterke landen zijn present in de meest sterke opstelling.

Vervuilde baai
Er is al veel geschreven over de kwaliteit van het wedstrijdwater in Rio. Het Watersportverbond is in nauw contact met NOC*NSF en beide laten zich adviseren door de internationale zeilbond (ISAF) en IOC over de kwaliteit van het water.

Meer… Topzeilen.com