Nieuw uniek kraanschip met 4.000 ton hijsvermogen voor Scaldis

De aandeelhouders van de Antwerpse specialist inzake zwaar hijswerk op het water Scaldis Salvage & Marine Contractors NV hebben een uiterst krachtig zelfvarend DP2 kraanschip besteld bij Koninklijke IHC. Het schip zal worden uitgebaat door Scaldis.

Het contract voor de bouw en oplevering van het schip werd getekend op 29 Januari 2015. Het ontwerp werd in-huis voorbereid, in samenwerking met Vuyk Engineering Rotterdam, onderdeel van Koninklijke IHC, op basis van de rijke ervaring die Scaldis heeft verworven bij het hijsen van zware objecten in uitdagende offshore omstandigheden. De oplevering in Europa is voorzien in het voorjaar van 2017. Het kraanschip zal worden gebouwd onder de volledige verantwoordelijkheid en coördinatie van Koninklijke IHC in Qidong en worden afgebouwd in Xiamen, beide gelegen in the Volksrepubliek China.

Scaldis bestelt dit schip met het oog op de verdere ondersteuning en uitbreiding van zijn diensten o.a. ten behoeve van het installeren van offshore infrastructuur en decommissioning activiteiten (afbraak en verwijdering op zee van oude platformen) tot in diepe wateren ten behoeve van de olie- en gasindustrie en ten behoeve van de aanleg van offshore windmolenparken. In het algemeen zal het schip echter ook kunnen ingezet worden voor elk type zwaar hijswerk in uitdagende omstandigheden, zoals o.m. constructie van brugdelen en het ruimen van scheepswrakken of obstakels onder water.

Door de voorziening van een heliplatform in combinatie met een accommodatiecapaciteit voor 78 personen is Scaldis in staat een gevarieerd pakket van bijkomende diensten te leveren.

Enkele specifieke kenmerken maken dit nieuwe kraanschip uniek in zijn soort. Het is voorzien van twee Huisman kranen met elk een hijsvermogen van 2.000 ton, gebaseerd op een ontwerp van Vuyk Engineering Rotterdam. Bovendien heeft het schip een extra laadvermogen van 3.000 ton. De kranen kunnen op het schip 25 m verschoven worden. Op die manier kan het dek gebruikt worden om lasten te vervoeren en later te plaatsen.

Het schip en de kranen zijn geïntegreerd ontworpen om de maximum last te kunnen hijsen tot 1,5m significante golfhoogte. In die omstandigheden is het vrijboord nergens kleiner dan 3m. In standby of transport mag de significante golfhoogte oplopen tot 7,0m. Opmerkelijk is verder dat de maximum last ook kan gehesen worden in een waterdiepte van nauwelijks 5,0m.

De vier azimuth thrusters en het DP2 systeem laten installatiewerk in diepere wateren zonder het gebruik van ankers mogelijk. Dit waarborgt meer flexibiliteit en efficiëntie en de mogelijkheid te werken in zones waar bv. reeds veel pijpleidingen of kabels op de bodem zijn aangebracht. Daarnaast is het kraanschip voorzien van 4 stuks hoofd werkankers en lieren en 4 stuks secundaire.

Het krachtige en snelle ballastsysteem zal de hijsoperatie perfect kunnen volgen, hetgeen een snellere en continue werking waarborgt. Het schip zal voorzien zijn van een zogenaamde moonpool voor een los te bedienen ROV (Remote Operated Vehicle) voor de inspectie en het begeleiden van het installatiewerk op de zeebodem. Tenslotte laat de aanwezigheid van zware fenders het mogelijk in volle zee transportbakken te laden of te lossen.

Hoofdkenmerken:
Voorlopige benaming Rambiz 4000
Type Zelfvarend kraanschip
Klant SCALDIS Salvage & Marine Contractors N.V.
Bouwer Koninklijke IHC
Lengte 108,00 m
Breedte 50,90 m
Holte 8,00 m
Diepgang 4,90 m
Vaarsnelheid 7 knopen
Hijsvermogen 4.000Ton
Totaal geïnstalleerd vermogen 10.450 kW
Accommodatie 78 personen
Speciaal kenmerk DP2

Meer… Scaldis