Ontwerpen in Virtual Reality

Foto: DEKC Maritime


One-stop shop voor engineeringkennis

Door DEKC Maritime

Met de huidige ontwikkelingen in technologie, is het niet verrassend dat de volledige zintuiglijke ervaring die ‘Virtual Reality’ heet, zo’n invloed op ons leven heeft. Dit spannende stukje technologie is niet slechts een werktuig meer om online gamers of consumenten te boeien, maar biedt inmiddels ook mogelijkheden om het ontwerp- en constructieproces van schepen te beïnvloeden en verbeteren. Stel je eens voor: een one-stop shop voor maritieme engineering waar alle disciplines beschikbaar zijn en je in staat stelt om echt (inter)actief deel te nemen in dit proces. Dat zou toch een utopie zijn voor de meeste scheepseigenaren.

“Onze uitdaging is om het stereotype beeld van de scheepsbouwindustrie als een traditioneel ambacht te verbreken”, verklaart Cor Lettenga, Managing Director van DEKC Maritime BV. “Door gebruik te maken van de gemakkelijk toegankelijke platformsen die worden toegepast bij moderne spelcomputers, hebben wij een manier gevonden om onze brede kennis eenvoudiger beschikbaar te stellen voor de scheepbouw- en de scheepvaartmarkt. Door tijdens het ontwerp proces complete 3D-engineerings modellen naar een computerspelplatform te converteren, kunnen klanten letterlijk door hun toekomstige schip lopen en de functionaliteit van het ontwerp ervaren. Hiervoor hebben ze geen high-end computers, speciale ontwerpsoftware of viewers nodig – een goede computer in combinatie met een VR-headset volstaat!

Evolutie in naam en kennis
Na in 1972 opgericht te zijn als een geïntegreerde detail-engineeringafdeling van CIG Centraal Staal Groningen, werd in oktober 1990 dit semi-onafhankelijke ingenieursbureau als echt onafhankelijke afsplitsing “ECG” geregistreerd. Na een aantal naamwijzigingen (Vuyk Groningen en CIG MT) werd in juli 2017 uiteindelijk voor de naam DEKC (Design Engineering Knowledge Center) Maritime gekozen.
Cor: “De laatste naamwijziging is het gevolg van de recentelijke wisseling van bedrijfseigenaar. Door deze wending kregen we de kans om ons onafhankelijker te presenteren en ons dienstenpakket uit te breiden. Hierdoor werd het mogelijk een one-stop shop ervaring op het gebied van maritieme ontwerp en engineering aan te bieden welke uniek is in Nederland. Het bedrijf is gebaseerd op vier pijlers – Naval Architecture, Structural Design, Detail Engineering en Mechanical Engineering – waarmee we een compleet pakket aan design, engineering en operationele ondersteuningsdiensten kunnen leveren. Onze visie is om met stabiliteit en kwaliteit, sterke klantenrelaties op te bouwen, waarbij we voorlopig geen aanzienlijke groeistrategie voor ogen hebben.”

In de behoeften van de industrie voorzien
“Door onze klanten dit uitgebalanceerde one-stop shop concept aan te bieden, kunnen zij kiezen uit een breed scala van maritieme ingenieursdiensten, die zelfs operationele ondersteuning omvat voor schepen of offshore-vaartuigen / -units die al in gebruik zijn”, legt Cor Lettenga uit. “Dat is waar rederijen, scheepvaartexploitanten en scheepseigenaren naar op zoek zijn. Het hebben van een betrouwbare partner, die handige en efficiënte diensten biedt, heeft voor de klanten het voordeel dat zij veel tijd en moeite besparen en niet verschillende aanbieders hoeven te zoeken voor elk maritieme vraagstuk. Het geeft ook een hoge mate van flexibiliteit als ze hun eigen deskundige externe co-engineer op afroep ter beschikking hebben, terwijl ze daarnaast niet in uitbreiding van hun eigen bedrijfsmiddelen hoeven te investeren. Alle relevante werkzaamheden en technische disciplines, inclusief programmabeheer, planning en werkvoorbereiding, worden volledig geïntegreerd en gecoördineerd door DEKC. Het bijkomende voordeel is dat men slechts één contactpersoon/-punt heeft en het volledige engineeringsproces, met alle bijbehorende communicatie, hun uit de hand wordt genomen. Er zijn ook grote besparingen te behalen door te investeren in een totaalpakket bij één leverancier. Kortom: volledige ontzorging.”

Ervaar de ontwerpfunctionaliteit
Cor vat zijn relaas samen: “De ontwikkelingen op het gebeid van Virtual Reality volgen elkaar in rap tempo op en binnen vijf tot tien jaar zal het een integraal onderdeel van het leven zijn. We zien deze ontwikkelingen nu al in de consumentenmarkten, onder anderen bij keukenleveranciers en autohandelaren. In het hedendaagse winkelpatroon willen mensen in een waarheidsgetrouwe 3D keukenopstelling rondlopen en een interactieve wisselwerking met objecten hebben; zo ook is het bij het kopen van een auto heel gebruikelijk om een car configurator te gebruiken. Deze zelfde technologieën zouden algemeen beschikbaar moeten komen in de dagelijkse scheepsbouwpraktijk en we zijn er dan ook trots op dat we deze moderne technologieën kunnen combineren met de vaardigheden en vakmanschap van 45 jaar scheepsbouwervaring.

Virtual Reality engineering omvat 3D-modelleringsinstrumenten en visualisatietechnieken als onderdeel van het ontwerpproces. Dit maakt het voor de klant mogelijk om hun project 1-op-1 in 3D te volgen en een beter inzicht te krijgen in de werking van het eindproduct. Tevens geeft het, eerder in het traject, meer mogelijkheden om eventuele gebreken of potentiële risico’s te elimineren, voordat het daadwerkelijke bouwproces begint. Met regelmatige beoordelingsmomenten, in verschillende fasen van het engineeringstraject, kan beter worden gekeken naar potentiele fouten, zwakke punten in constructies en andere ontwerpuitdagingen. Tevens kan Virtual Reality de gehele levenscyclus van het schip/product ondersteunen, te denken is aan opleiding en instructie in VR, onderhoud met behulp van augmented reality, beoordelen van verbouw/mobilisatie mogelijkheden en een hulpmiddel voor autonomous shipping.


De Industry Contribution is een onderdeel waarin maritieme bedrijven hun projectavonturen of analyses delen. Dit artikel is geproduceerd door DEKC Maritime en reflecteert niet noodzakelijk de mening van MaritiemNieuws. Er is geen redacteur betrokken in de ontwikkeling van dit artikel. Voor vragen kunt u contact opnemen met [email protected].