Peilboot ‘Harmonie’ Port Support Vessel of the Year

Peilboot de ‘Harmonie’ van North Sea Port, heeft tijdens de Dredging and Port Construction awards de prijs voor Support Vessel of the Year in de wacht gesleept.
Het schip, ontworpen en gebouwd door scheepswerf Next Generation Shipyards uit Lauwersoog, was genomineerd samen met Basra Gateway Terminal – Joint Submission by international container Terminal Services Inc. en Damen Shipyards and Dredge Maritime.

Peilboot ‘Harmonie’ van North Sea Port.

De jury gaf aan dat de Harmonie indruk op de jury maakte met zijn veelzijdigheid aan functies, waardoor het van absolute meerwaarde is voor de haven. Het schip, de eerste in de Profiler Klasse die zowel voor de kust als in het binnenland kan werken, zal werken aan beide zijden van de grens tussen Nederland en België.

Het schip is 15 meter lang, 4,5 meter breed, haalt 20 knopen. De voornaamste opdracht is het peilen van de diepte van alle havens en dokken van North Sea Port en de vaargeul de Wielingen voor de Zeeuws-Vlaamse kust richting Vlissingen. In de getijdenhavens en dokken gebeurt dit zes keer per jaar, in de andere havens en dokken twee keer.

Genoemd naar eerst schip op Kanaal Gent-Terneuzen
Haar naam heeft Harmonie te danken aan het eerste zeeschip dat op 3 december 1827 door het pas aangelegde Kanaal Gent-Terneuzen voer. Volgens de krant ‘Gazette van Gend’ was dat Harmonie uit Hamburg. Het schip werd toen behandeld in Gent door Stukwerkers, een Gentse stouwer die al actief is sinds 1338.