Pioneering Spirit even terug in Rotterdam

Sinds woensdag 6 maart is de Pioneering Spirit tijdelijk terug in haar thuishaven Prinses Alexiahaven in Rotterdam. Na een pijplegopdracht wordt het schip daar klaar gestoomd voor een liftoperatie. Daarmee is het grootste schip ter wereld weer te bezichtigen vanaf de rondvaart met de FutureLand Ferry. Speciaal voor deze gelegenheid worden er extra rondvaarten aangeboden met veel aandacht voor deze kolos. De voorlichter vertelt aan boord alles over deze offshore gigant, maar natuurlijk ook wat er verder te zien is op Maasvlakte 2.

Pioneering Spirit op Maasvlakte 2. Foto, Havenbedrijf Rotterdam.
Pioneering Spirit op Maasvlakte 2 afgelopen jaar. Foto, Havenbedrijf Rotterdam.

Fun facts, groter, sterker, duurder

De Pioneering Spirit is 382 meter lang en 124 meter breed. Dat is vergelijkbaar met twee olietankers naast elkaar, of – beter voorstelbaar misschien – acht voetbalvelden. In alle opzichten is dit schip van de buitencategorie. Zo bevat de romp 84 ballasttanks met ruimte voor 750 miljoen liter water, genoeg om driehonderd olympische zwembaden te vullen. En leveren de motoren genoeg vermogen – 95 megawatt – om de stad Delft van stroom te voorzien. Uiteraard hangt aan dit alles ook een stevig stevig prijskaartje: 2,6 miljard euro.

View on Twitter.

Sterkste krachtpatser ter wereld

De Pioneering Spirit kent een kunstje dat geen enkel ander vaartuig beheerst: complete boorplatforms in één keer uit zee tillen en meenemen. De catamaran beschikt daarvoor over 65 meter lange hefbalken die 48.000 ton kunnen liften. Daarmee is dit hefschip de sterkste krachtpatser ter wereld. En dat is precies wat het schip straks in Noorwegen tijdens een nieuwe klus gaat doen.

View on Vimeo.