Pioniersrol voor Indiase kokkelvisserij op het gebied van duurzaamheid

Kokkels

Ashtamudi-visserij krijgt wereldwijde erkenning voor de inspanningen die de visserij in ontwikkelingsland India levert om de bestanden te beschermen
Duurzame visserijen in ontwikkelingslanden zetten vandaag een aanzienlijke stap vooruit met de certificering van de eerste visserij in India volgens de standaard van de Marine Stewardship Council (MSC), het wereldwijd toonaangevende programma voor duurzame wildgevangen vis-, schaal- en schelpdierproducten.

De MSC certificering brengt wereldwijde erkenning met zich mee voor de inspanningen van deze ambachtelijke visserij op het gebied van duurzame vispraktijken, in samenwerking met het WNF in India en regionale en lokale partners.

Behoud van de Ashtamudi’s commerciële kokkelvisserij
De groei van de commerciële visserij van Ashtamudi in Kerala was te danken aan de vraag vanuit Vietnam, Thailand en Maleisië in de jaren ’80 en ’90 van de vorige eeuw. De vangst bereikte in 1991 zijn hoogtepunt met 10.000 ton per jaar, maar zakte daarna in naar 50% in 1993 als gevolg van overbevissing. Om de populatie te laten herstellen, werden een gesloten seizoen en beperkingen van de maaswijdte voor netten ingevoerd, met daarnaast een minimale export en een verbod op mechanische kokkelvisserij. Die maatregelen sorteerden meteen effect en de kokkelvisserij heeft de afgelopen tien jaar steeds rond de 10.000 ton op jaarbasis aan land weten te brengen.

Meer… Marine Stewardship Council