Politie houdt toezicht op het water

  • binnenland

Tijdens het Skûtsjesilen in Grou en het Veenhoop Festival heeft de politie in de omgeving toezicht gehouden op het water.

Daarbij is zaterdagmiddag een schipper bekeurd voor het varen onder invloed van alcohol. De 46-jarige schipper uit Lemmer bleek bij de blaastest een promillage van ruim 1,3 te hebben.

Een 25-jarige man uit de gemeente Smallingerland kan een bekeuring tegemoet zien omdat hij met hoge snelheid heeft gevaren over het Grietmansrak. Hij werd gecontroleerd en omdat hij al eerder was gewaarschuwd voor het varen met hoge snelheid, wilden de agenten de waterscooter in beslag nemen. Dat wilde de schipper voorkomen en hij ging er vandoor. Ondanks een achtervolging met snelheden van boven de zestig km/u raakte de politie de waterscooter kwijt. Hij wist te ontkomen, maar kan nog bezoek van ons verwachten.

Verder heeft de politie in totaal zestig schippers laten blazen, maar geen van deze had teveel gedronken. En er is gecontroleerd op geluidoverlast. Ook daar gelden regels voor. Deze staan in een flyer die op het water wordt uitgedeeld. Zo mag er alleen muziek te horen zijn waar anderen geen last van hebben.

Hieronder staan nog de algemene regels die gelden op het water.

Snelheid
Buiten de snelvaargebieden is te snel varen hinderlijk voor de medewatersporters. Voor de meeste wateren in Fryslân geldt een maximum snelheid van 6 of 9 kilometer per uur. In havens en in de bebouwde kom geldt een maximum snelheid van 6 kilometer per uur. Alleen op het Van Harinxmakanaal en het Prinses Margrietkanaal geldt een maximum vaarsnelheid van 12,5 kilometer per uur.

Leeftijdsvereisten voor het besturen van een boot

De minimumleeftijd voor het besturen van een boot:
snelle motorboot: 18 jaar;
motorboot, groot schip en zeilboot langer dan 7 meter: 16 jaar;
open motorboot, die niet sneller kan dan 13 kilometer per uur en korter is dan 7 meter: 12 jaar;
zeilbootjes korter dan 7 meter en kleine roeibootjes: geen minimum leeftijd.
Voor uitgebreide informatie over de vaarregels kunt u terecht op www.wetten.overheid.nl

voor het Binnenvaartpolitieregelement en op www.fryslan.nl/vaarwegenverordening voor de Vaarwegenverordening Friesland.

Meer… Politie 

Related news

List of related news articles