Positieve groeiprognoses en intermodaal beleid: de toekomst van de Binnenvaart is verzekerd!

De ruim honderd deelnemers aan het seminar ‘De toekomst van de binnenvaart’, dat op 14 oktober werd georganiseerd door de STC-Group waren het eens: de Binnenvaart heeft volop kansen, maar moet zich blijven openstellen voor logistieke ontwikkelingen en innovatie. Samenwerking en samenbinden van initiatieven zijn daarin van groot belang.

Het seminar, georganiseerd door de STC-Group en gericht op vertegenwoordigers van de sector ging over de ontwikkelingen in de binnenvaart en het binnenvaartonderwijs. Robert Tieman, directeur Centraal Bureau voor de Rijn- en Binnenvaart trad op als dagvoorzitter. Hij gaf aan dat uit de vele (inter)nationale rapporten en nota’s blijkt dat er volop kansen zijn, maar dat het beter, flexibeler en duurzamer moet. Rob Huyser, Directeur Maritieme Zaken, Ministerie van Infrastructuur en Milieu, betoogde in zijn key-note speech, dat de sterkte punten van de sector bijvoorbeeld ten aanzien van het milieu, nog beter benut moeten worden. Na inleidingen van Françoise van den Broek (NEA), Bart Banning (ABN-AMRO) en Jan Waas (ECT) werd een paneldicussie gevoerd. Daarin kwamen naast de kansen, ook de zorgen van de sector aan bod. Het toenemend tekort aan voldoende gekwalificeerd personeel werd door velen als grootste probleem gezien. “Schepen zijn geen probleem, mensen zijn het probleem”, aldus Francoise van den Broek. Dit thema kwam in het middagprogramma uitgebreid aan bod, want daarin stond het binnenvaartonderwijs en de toekomst hiervan in nationaal en Europees perspectief centraal. Dit thema werd ingeleid door Rob Pauptit (Nautilus International), Theresia Hacksteiner (European Barge Union) en Rob van Reem van de STC-Group. Van Reem schetste de initiatieven binnen de STC-Group: van het certificeren van Elders Verworven Competenties (EVC) voor zij-instromers en het praktijkexamen tot de Hbo-minor Sustainable Inland Shipping Management. Gezamenlijk werd geconcludeerd dat één van de belangrijkste uitdagingen voor de Binnenvaart ligt in het aantrekken van jonge mensen.

De branche zal haar uiterste best moeten doen in onderwijs, carrièremogelijkheden en arbeidsvoorwaarden- en omstandigheden, om aantrekkelijk te zijn en te blijven. Han van Roozendaal (Onderwijs Centrum Binnenvaart) verwoordde het zo: “We hebben een prachtig vak. Als we daar met trots over vertellen aan ieder die het horen wil, dan kan het toch niet anders dat mensen enthousiast worden”. Er gebeurt heel veel en er is veel positiefs te melden, maar de strijd om de jongere die moet kiezen voor een vak of opleiding is nog een grote uitdaging.

Meer… STC Group