Prinses Maxima doopt cruiseschip MS Nieuw Amsterdam

Hare Koninklijke Hoogheid prinses Máxima doopt op zondag 4 juli 2010 in Venetië het cruiseschip ms Nieuw Amsterdam van de Holland America Line. Het schip is de tweede in de Signature-klasse. De Nieuw Amsterdam, die plaats biedt aan 2.106 passagiers, wordt gebouwd door de scheepsbouwer Fincantieri Cantieri Navali Italiani S.p.A. in Marghera, Italië.

,,De Koninklijke familie zet hiermee de lange en trotse traditie van het dopen van schepen van de Holland America Line voort,’’ zegt Stein Kruse, president and chief executive officer van Holland America Line. ,,Die traditie begon meer dan 80 jaar geleden. Wij zijn enorm vereerd dat prinses Máxima de Nieuw Amsterdam wil dopen. De ceremonie met prinses Máxima als doopvrouwe van de Nieuw Amsterdam markeert een bijzonder moment in onze 137-jarige geschiedenis. De Nieuw Amsterdam is, samen haar zusterschip Eurodam, het grootste passagiersschip in de Nederlandse vloot.’’

De Nieuw Amsterdam is het elfde schip van de Holland America Line dat wordt gedoopt door een lid van de Nederlandse Koninklijke familie. Prins Hendrik was in 1929 de eerste met de doop van de ss Statendam III. Daarna volgden de ss Nieuw Amsterdam II in 1937 door koningin Wilhelmina, de ss Statendam IV in 1957 en de ms Prinses Margriet in 1964 door prinses Beatrix, de ss Rotterdam V in 1958 door koningin Juliana, de ms Prinsendam II in 1973, de ms Nieuw Amsterdam III in 1983, de ms Rotterdam VI in 1997 en de ms Oosterdam in 2003 door prinses Margriet en de ms Eurodam in 2008 door koningin Beatrix.

De doopplechtigheid in Venetië zal worden bijgewoond door enkele honderden genodigden en zal worden omlijst met spectaculaire festiviteiten, de zegening van de Nieuw Amsterdam en de traditionele doop door het breken van een fles champagne op de boeg van het schip. De Nieuw Amsterdam maakt aansluitend aan haar doop een serie cruises door het Middellandse Zeegebied. Eind oktober maakt het schip vanuit Lissabon haar eerste trans-Atlantische oversteek naar Fort Lauderdale.

Bron: Holland America, 26-04-2010;