Radio Holland viert 100-jarig bestaan op ss Rotterdam

  • binnenland

Radio Holland vierde zijn 100-jarig bestaan in de Grand Ballroom aan boord van de ss Rotterdam op 6 december. Paul Smulders, CEO van Radio Holland overhandigde het eerste exemplaar van het boek ‘Een eeuw Radio Holland’ aan Ahmed Aboutaleb, burgemeester van Rotterdam. Aboutaleb zei tijdens zijn speech: “Radio Holland is altijd meegegaan in de golven van verandering door innovatief en ondernemend te zijn. Dat is iets om trots op te zijn”  

“Nou kerel, morgen richten we de nieuwe maatschappij op!” Dat waren de woorden van L.H.F. Wackers tegen zijn secretaris G. Fritzsche op woensdag 6 december 1916. En zo kwam De Nederlandse Telegraaf Maatschappij Radio-Holland (NTM RH) tot stand waar Wackers de eerste directeur van werd. Het bedrijf exploiteerde radiostations met telegrafieapparatuur op schepen waarin radiotelegrafisten telegrammen verstuurden en ontvingen.

Radio Holland begon met het installeren van radiostations aan boord van Nederlandse koopvaardijschepen
Toen het bedrijf werd opgericht in Amsterdam in 1916 door een groep Nederlandse reders zagen zij het belang en de noodzaak in van radiocommunicatie in de scheepvaart voor de veiligheid en efficiency. Radio Holland begon met het installeren van radiostations aan boord van Nederlandse koopvaardijschepen. In die jaren en tot de jaren negentig verzorgde Radio Holland ook de radio-officier in dienst aan boord, die bediende de apparatuur en in de beginperiode zelfs nog met morse. Speciaal voor deze functie richtte Radio Holland na de Eerste Wereldoorlog een eigen opleidingsinstituut op in Amsterdam. Toen er geen radio-officieren meer nodig waren aan boord konden meerdere mensen bij Radio Holland aan wal komen werken in verschillende functies van technicus tot verkoper met hun uitgebreide kennis.

In de jaren na de baanbrekende start, breidde het bedrijf zijn activiteiten aanzienlijk uit en bouwde al snel een wereldwijd netwerk van vestigingen, te beginnen in Oost-Indië (1920), Curaçao (1930) en de voortzetting van bijvoorbeeld Hong Kong, Singapore, Verenigde Staten, Midden-Oosten en Afrika in de jaren zeventig en tachtig.

Vandaag de dag is Radio Holland een bekende naam in de scheepvaart
Radio Holland is gespecialiseerd in NavCom, Connectiviteit, On Board ICT en onderhoudsoplossingen. Radio Holland verbindt 24 uur per dag, 7 dagen per week haar klanten door een netwerk van meer dan 80 kantoren over de hele wereld langs de scheepvaartroutes. Radio Holland levert een deskundige technische dienst welke klanten helpt om slimmer te werk te gaan om meer winstgevend te kunnen zijn met minder downtime en lagere operationele uitgaven. Radio Holland is trots op haar erfgoed en ziet uit naar de komende 100 jaar.

 

Gerelateerd nieuws

Lijst van gerelateerde nieuwsberichten