Reddingsbrigade krijgt Michiel de Ruyter Prijs

De Michiel de Ruyter Prijs is dit jaar toegekend aan Reddingsbrigade Nederland. De prijs is dit jaar voor het eerst aan een persoon en een vereniging toegekend. Tijdens de wereldpremière van de Amsterdam Fashion Fair is de Michiel de Ruyter Prijs 2015 uitgereikt aan directeur Raymond van Mourik van Reddingsbrigade Nederland. Reddingsbrigade Nederland spant zich met al haar ter beschikking staande middelen in voor het voorkomen en bestrijden van de verdrinkingsdood in Nederland en dat dwingt volgens de jury respect af. De Reddingsbrigade kwam dit jaar al ruim 8500 keer in actie waarbij 282 mensen uit een levensbedreigende situatie werden gered.

Van Mourik ontving de onderscheiding uit handen van Ronnie Tober van de Ronnie Tober Foundation. Tober kreeg voor zijn stichting in 2012 de eerste Michiel de Ruyter Prijs. In 2013 werd de onderscheiding toegekend aan politica Marianne Thieme en vorig jaar kreeg majoor Marco Kroon, drager van de Militaire Willems-Orde, de prijs. Directeur Raymond van Mourik droeg de prijs bij de ontvangst op aan alle leden en vrijwilligers van Reddingsbrigade Nederland. ‘Zij zorgen ervoor dat Nederland zo veilig mogelijk van het water kan genieten.’

De Michiel de Ruyter Prijs 2015 wordt dit jaar ook toegekend aan Ridder Majoor Gijs Tuinman omdat hij zich gedreven heeft ingezet voor het welzijn van individuele mensen en voor een betere samenleving. De jury is van oordeel dat hij uitzonderlijke humane prestaties heeft geleverd. Zijn baanbrekende inzet voor een meer menselijke samenleving roemt de jury. Ook ziet de jury Gijs Tuinman als een persoonlijkheid die voor de jeugd als inspirerend voorbeeld dient.

De jury staat onder leiding van de koninklijk onderscheiden journalist Phia Baruch. Tuinman liet aan de jury weten zeer verrast te zijn maar kon niet persoonlijk bij de uitreiking aanwezig zijn.