Reel lay schip ‘Seven Vega’ van Subsea 7 te water gelaten bij IHC

Op zaterdag 25 mei 2019 is het het volledig geïntegreerde reel lay schip ‘Seven Vega’ van Subsea 7 succesvol te water gelaten op de werf van IHC in Krimpen aan den IJssel. De ceremonie werd uitgevoerd door Monica Th. Bjørkmann, Vice President voor Subsea 7 in Noorwegen.

tijdens The Launch of the Seven Vega at Royal IHC op Royal IHC in Krimpen aan den IJssel door Stefan Segers
Tijdens de te water lating van ‘Seven Vega’ op de werf van Royal IHC in Krimpen aan den IJssel. Foto, Stefan Segers.

Seven Vega heeft een lengte van 149 meter, is 33 meter breed en heeft een Class 3 dynamic positioning systeem. Het haspelsysteem heeft een topspanning van 600 ton, bestaande uit een 32 meter haspel en een 17 meter hulphaspel met een maximale opslagcapaciteit van 5.600 ton respectievelijk 1.600 ton. Het schip is uitgerust met kranen met een hefcapaciteit van 250 ton en 50 t,on en meerdere kleinere kranen naast twee zij-lancerende ROV-systemen.

In nauwe samenwerking met Subsea 7 heeft IHC verschillende innovaties in het ontwerp opgenomen, waardoor dit het technologisch meest geavanceerde pijpenlegschip tot nu toe is. Dankzij de creatieve plaatsing van de 3 machinekamers en de hoofd ‘reel’ (spoel), het efficiënte gebruik van de opbouw en de relatief lage pijpenlegtoren blijft het schip compact.
Het slimme gebruik van de ruimte resulteert in een groot werkdek achter. Bovendien vermindert de verdeling van het gewicht de benodigde hoeveelheid ballastwater.

Het 9e schip van IHC voor Subsea 7

Het reel-lay schip is het 9e schip dat IHC aan Subsea 7 levert. Seven Vega is het eerste schip dat is uitgerust met een pijpenlegsysteem dat ontworpen, geëngineerd en gebouwd is door IHC.

“Een belangrijke investering voor de toekomst”

Stuart Fitzgerald, Executive Vice Preseident Strategy and Commercial Subsea 7: “Dit nieuwe schip is een belangrijke investering voor de toekomst. Na aflevering in de eerste helft van 2020 zal de Seven Vega een van de meest capabele en rendabele reel lay schepen in de markt zijn en dit biedt Subsea 7 veel mogelijkheden voor de toekomst. Het geavanceerde pijpenleg systeem van het schip richt zich op de veiligheid van de bemanning, de operationele efficiëntie en flexibiliteit. Het systeem is in staat om complexe pijpleidingen te installeren, waaronder pijp in pijp systemen en electrical heating systemen in waterdiepten tot 3000m.”

“Nieuwe standaard in offshore pijpenleggen”

Dave Vander Heyde, CEO Royal IHC: “We zijn erg trots op het behalen van deze mijlpaal voor dit indrukwekkende project. Onze samenwerking met Subsea 7 heeft opnieuw bewezen succesvol te zijn en we zijn vereerd om nog meer waarde toe te voegen aan hun geavanceerder vloot. Onze geïntegreerde aanpak bij het ontwerpen van schepen geeft Subsea
7 een toonaangevende asset, die de nieuwe standaard in offshore pijpenleggen wordt.”

Het reel lay systeem is ontworpen met een focus op operationele efficiëntie en flexibiliteit, naast veiligheid voor de bemanning. Het pijpenlegsysteem, met twee tensioners, is het schip in staat pijpleidingen te installeren in ondiepe wateren en tot dieptes van 3000 meter. Het grote multi-level werkstation optimaliseert de efficiëntie van de operatie, terwijl een vaste hulp reel, verzonken in het dek, zorgt voor flexibiliteit in laadvermogen. Bovendien kunnen met de volledig elektrische hoofdkraan de liftparameters snel worden aangepast zonder dat het actieve hefsysteem handmatig hoeft te worden aangepast. Door het hebben van minder componenten, worden onderhoud en energieverbruik ook verminderd.