Rijnhavens en Rotterdam trekken samen op

De Zwitserse Rijnhavens (SHR) en de Rotterdamse haven tekenden 26 mei j.l. een Memorandum of Understanding. Hierin is het voornemen vastgelegd de ontwikkeling van het achterlandverkeer uit Rotterdam gezamenlijk en op elkaar afgestemd te behandelen.

Huidige havens liggen dicht bij woongebieden
In de eerste plaats wordt regelmatig informatie en ervaring uitgewisseld tussen de havenbedrijven van Rotterdam en de SHR alsmede met de deelnemende logistieke- en havenpartners. Daarnaast worden gezamelijk intermodale logistieke samenwerkingsvormen per binnenvaart en spoor bevorderd.
Zwaartepunt wordt echter de realisering van de nieuwe timodale containerterminal Basel Nord, waardoor de modaliteiten efficient worden gecombineerd en de prestaties van de logistieke keten toenemen.
Tenslotte verklaren de twee havenbedrijven het gebruik van LNG als milieuvriendelijke brandstof in de scheepvaart te bevorderen.

Toename goederenstroom
Achtergrond van de versterkte coordinatie is de voorziene sterke toename van de goederenstroom tussen de twee havens. Zo indiceert het rapport ’Rheinschiffahrt und Schweizer Verlagerungspolitik’ dat het Zwitserse verkeersministerie en de SHR een kleine twee jaar geleden opstelden, alleen al circa 100.000 TEU ‘verschuivingspotentie’ voor de binnenvaart. Deze moet dan de logistieke keten wel beter aanpassen aan de wensen van de verladers. Hiernaast is er de nu nog vrijwel niet benutte potentie van doorvoer via de regio Bazel naar de rest van Zwitserland en Italië. Lees meer.

Tenslotte maar niet in de laatste plaats is er de algemene groei van de vervoersmarkt zoals aangegeven in de Rotterdamse Havenvisie 2030.

Modal shift
Rotterdam verwacht groei in bestaande, containers, maar ook ‘nieuwe’ goederensoorten zoals LNG, biomassa en kolen als groeimarkt tot 2020. Om de verwachte groei te verwerken heeft Rotterdam voor containers de ‘modal shift’ doelstelling 35% weg, 45% binnenvaart en 20% spoor. Dit betekent op de lange afstanden in de praktijk 100% binnenvaart en spoor. Rotterdam en de regio Bazel hebben hierin dezelfde belangen en uitdagingen. Partners in het achterland, terminals, binnenhavens, verladers, expediteurs, maar ook politiek en bestuur, zijn nodig om de gezamenlijke doelen te verwezenlijken.

Huidige relatie
Naast goede contacten hebben Rotterdam en Bazel/Zwitserland een sterke kwantitatieve relatie. In 2010 werd per binnenvaart ongeveer 4,2 miljoen ton lading uitgewisseld, in 2011 iets minder door de tijdelijke afsluiting bij de Lorelei. Binnen het totaalgewicht werd in 2011 iets meer dan 101.00 TEU vervoerd.

Per spoor ging in zowel 2010 als 2011 ongeveer 800.000 ton, waarbij de containerlading in ruim 62.000 TEU paste. Per schip is Rotterdam ruim marktleider met tweemaal het volume van Antwerpen. Per spoor is het tweede achter de 1 miljoen ton van Hamburg.

Meer… Port of Rotterdam