Robot maakt onderwaterschip schoon tijdens laden en lossen

De gehele romp van een schip reinigen terwijl deze in het water blijft liggen kan met de innovatieve robot van Fleet Cleaner. Onlangs heeft het bedrijf de eerste proef gedaan bij de Zr. Ms. Karel Doorman, het grootste marineschip van de Koninklijke Marine in de haven van Den Helder.

De aangroei van het onderwaterschip is verwijderd door de innovatieve scheepsreinigingsrobot. Het gehele onderwaterschip en het vervuilde oppervlak boven de waterlijn is schoongemaakt door de robot.

Brandstof besparing
Door de aangroei op onderwaterschepen verbruiken de schepen meer brandstof. Fleet Cleaner richt zich op het aanbieden van deze reinigingsdienst voor schepen, waarmee brandstof bespaard wordt voor rederijen.

Tijdens het laden en lossen in de haven
De innovatieve robot is in staat om tijdens het laden en lossen in de haven een schip volledig te reinigen binnen een dag. Door het gebruik van hogedruk waterjets wordt de coating niet beschadigd tijdens het reinigingsproces. Dit is door coating experts bevestigd tijdens het reinigen van de Zr. Ms. Karel Doorman met verschillende coatingmetingen.

Het afval wordt opgevangen en gefilterd
Alle verwijderde aangroei wordt opgevangen door het apparaat en vervolgens gefilterd door het support systeem waardoor Fleet Cleaner een milieuvriendelijke oplossing biedt voor scheepsreiniging.

In maart dit jaar gaat Fleet Cleaner starten in de haven van Rotterdam. De reinigingsdienst wordt aangeboden door dienstverlener OH Ship Cleaning.