CSD 'Spartacus' Foto, Royal IHC

Royal IHC draagt meest krachtige en innovatieve cutterzuiger ‘Spartacus’ over aan DEME

Op 3 augustus heeft Royal IHC cutterzuiger ‘Spartacus’ overgedragen aan DEME. Met het tekenen van de overdracht komt officieel een eind aan het bouwproces en kan het schip nu worden ingezet op haar eerste klus. Met Spartacus wordt een nieuwe benchmark in de wereldwijde baggermarkt gezet. Het baanbrekende, milieuvriendelijke ontwerp en de talloze innovaties aan boord maken hem de enige in zijn soort.

CSD 'Spartacus' Foto, Royal IHC
CSD 'Spartacus' Foto, Royal IHC
CSD ‘Spartacus’ Foto, Royal IHC

Spartacus is ‘s werelds grootste zelfvarende cutterzuiger én de eerste die wordt aangedreven door vloeibaar aardgas (LNG). De vier belangrijkste motoren kunnen draaien op LNG, MDO en HFO, en de twee hulpmotoren hebben dual-fuel technologie. Met 44.180 kilowatt is Spartacus de krachtigste CSD in de DEME-vloot en de sterkste cutterzuiger ter wereld, die met zijn grote vermogen zelfs de meest uitdagende rotsachtige bodemformaties aan kan.

De overhandiging van ‘Spartacus’. Foto, Royal IHC.

De zware cutterladder kan tot op een baggerdiepte van 45 meter opereren en is te bedienen met slechts één persoon op de brug. Ook beschikt het schip over een restwarmte-terugwin-systeem dat warmte uit de uitlaatgassen omzet in elektrische energie.

CSD Spartacus zal nu op weg gaan voor haar eerste opdracht, het Abu Qir project in Egypte. Dit omvangrijke greenfield-project omvat de winning van 1.000 hectare nieuw land, de verdieping van het toegangskanaal van de haven tot 23 meter en het uitbaggeren van een zwaaikom tot 22 meter.

Luc Vandenbulcke, CEO DEME Group: “Spartacus zet niet alleen nieuwe standaarden in de baggersector, dit buitengewone schip benadrukt de voortdurende drive van DEME om te pionieren, te innoveren en kansen te creëren. Deze bereidheid om grenzen te blijven verleggen en te investeren in onze vloot, maakt dat projecten die voorheen onhaalbaar waren nu mogelijk zijn met ‘Spartacus’. Ik wil alle betrokken teams bedanken voor hun inzet en niet-aflatende streven naar uitmuntendheid tijdens dit uitdagende bouwproces.”

Gerben Eggink, CEO Royal IHC: “Spartacus is een van de meest uitdagende projecten die Royal IHC ooit heeft ondernomen. Nu het volbracht is en we de Spartacus kunnen overdragen aan DEME overheerst bij ons een gevoel van enorme trots op dit schip. Ik wil DEME bedanken voor de goede samenwerking tussen onze twee bedrijven en de teams van zowel DEME als Royal IHC complimenteren met het uitzonderlijke doorzettingsvermogen dat zij getoond hebben. Wij vertrouwen erop DEME een schip te hebben geleverd dat klaar is om elke uitdaging aan te gaan en waar vele vooruitstrevende projecten mee uitgevoerd kunnen gaan worden.”