Sail Kampen 2014 presenteert programma

Sail Kampen 2014

Dag extra voor Sail Kampen
Sail Kampen 2014 (Pasen 18 tot en met 21 april) heeft donderdagavond het programma gepresenteerd van haar eerste lustrum. Het grootste paasevenement van Nederland verwacht dit jaar meer bezoekers dan ooit, vanwege de verdubbeling van het evenemententerrein. Bovendien, beginnen de eerste activiteiten al de donderdag voor de officiële opening.

Sail Kampen 2014 gaat op vrijdagavond traditioneel van start met de Vlootschouw, waarin alle deelnemende schepen zich met volle zeilen, sfeervolle verlichting en vrolijke muziek presenteren aan het publiek. Na afloop volgt een spetterend vuurwerk, dat op de slotavond nog grootser wordt herhaald. Daarmee is het grootste paasevenement van Nederland geopend met een boordevol programma aan rondvaarten, scheepsbezichtigingen, demonstraties, artiesten, zeemanskoren, attracties, horecagelegenheden en veel meer.

Donderdag
De Marinierskapel geeft op donderdagavond in samenwerking met Sail Kampen al een groot benefietconcert voor Stichting Vaarwens. Die middag meert het indrukwekkende Russische schip de Shtandart af ter hoogte van het Van Heutszplein. Dat schip is een replica van het schip dat tsaar Peter de Grote in 1703 liet bouwen voor de Russische marine. Het speelt een prominente rol in de Nederlandse speelfilm Nova Zembla.

Paasuitje
De volgende dagen kunnen de duizenden bezoekers genieten van allerlei historische zeilschepen, die hen meevoeren door de schitterende IJsseldelta. Sail Kampen is daarmee hét ideale paasuitje voor het hele gezin. De Vloot en Roadshow Koninklijke Marine is aanwezig, evenals de tropisch klinkende steelband van de marine. Daarnaast, laat het Fanfarekorps der Genie regelmatig van zich horen. De Koninklijke Nederlandse Reddingsmaatschappij (KNRM) komt naar Kampen met twee reddingboten, waaronder de Johanna Louisa uit IJmuiden. Het Flyboardteam Nederland geeft iedere dag stuntshows op de IJssel. Kinderen kunnen zich uitleven op het indrukwekkende vijftig meter lange kasteelschip Museum Vlotburg. Bob de Bouwer en Ernst, Bobbie en de rest treden voor hen op in de feesttent.

Palingsound
Niemand minder dan de bekende Nederlandstalige band De Dijk geeft op vrijdagavond een concert in Music Club Kampen. Natuurlijk hoort de palingsound van Jan Smit ook thuis op het maritieme evenement. Tijdens het Sail Kampen Festival zingt hij op zaterdagavond met Nederlandstalige artiesten als Jannes, Ancora en veel anderen. Stoere zeemansliederen klinken op paasmaandag vanaf diverse podia tijdens het Shantyfestival.

NK’s
De Koggewerf geeft een uniek kijkje in het oude vissersleven en in de naastgelegen Oude Buitenhaven liggen de botters, punters en uiteraard de bekende Kamper Kogge, waaraan de stad haar middeleeuwse rijkdom heeft te danken. De bekende zeezeiler Henk de Velde – die opgroeide in Kampen – is aanwezig met een expositie en lezingen over zijn verre reizen en nieuwe boek. Sail Kampen is gastheer van maar liefst drie Nederlandse Kampioenschappen, te weten: het NK Klompjeszeilen, NK Bungyroeien en NK Uienpellen. Op de zondagochtend is er een laagdrempelige kerkdienst met vlootpredikant Fred Omvlee en een optreden van de swingende Elvis E. and Friends. De bekende Nederlandse gospelband Trinity staat later die dag op de planken. Alle andere programmaonderdelen beginnen op zondag vanaf 13.00 uur. De volgende dag – paasmaandag – is het traditioneel topdrukte op Sail Kampen met een boordevol programma.

Pendeldiensten
In 2010 was Sail Kampen met ruim 200.000 bezoekers het drukstbezochte paasevenement van Nederland. Vanwege het eerste lustrum en een extra uitgebreid programma, verwacht de organisatie dit jaar nog meer bezoekers. Automobilisten worden al voor Kampen op de hoogte gesteld van parkeerplaatsen inclusief pendeldiensten (beiden tegen betaling). Voor treinreizigers ligt Station Kampen op loopafstand en vanaf Station Kampen-Zuid rijden ook pendeldiensten.

Meer…Sail Kampen