Seajacks jack-ups krijgen makeover bij Shipdock Amsterdam

Seajacks Leviathan helideck

De ‘Seajacks Leviathan’ en ‘Seajacks Kraken’ zijn weer in topconditie voor volgende opdrachten, na reparatie- en vervangingswerkzaamheden door Shipdock Amsterdam, onderdeel van Damen Shiprepair & Conversion. Opdrachtgever was Seajacks UK Ltd., de eigenaar van de twee zelfheffende werkplatforms (jack-ups).

De in Great Yarmouth (UK) gevestigde onderneming heeft op de twee zusterschepen verschillende kleine en grote aanpassingen laten uitvoeren tussen Noordzee-installatiecontracten voor offshore windfarms en olie- en gaswinning. Shipdock Amsterdam heeft het werk uitgevoerd samen met Niron Staal. Beide bedrijven maken deel uit van Damen Shiprepair & Conversion, en zijn gevestigd op hetzelfde werfterrein in Amsterdam-Noord.

Op de ‘Seajacks Leviathan’ werden allereerst de blade racks verwijderd van de vorige installatie-opdracht in een windfarm. In zulke racks worden rotorbladen vervoerd. Vervolgens installeerde Shipdock een helidek inclusief al het bijbehorende pijpenwerk voor de waterafvoer en het blussysteem. Het helidek is gebouwd door Niron Staal. De jack-up lag in Shipdocks 250 meter lange Panamax dok. Daar plaatste de reparatie- en verbouwingswerf ook nieuwe onderdekse stalen fundaties voor de toekomstige plaatsing van zwaardere davits voor de reddingsboten.

Het belangrijkste werk op de ‘Seajacks Kraken’ betrof de vervanging van de complete davits-systemen voor de twee reddingsboten. Ook hier werden eerst zwaardere fundaties geplaatst, die net als bij de ‘Leviathan’ door Niron waren vervaardigd. Daarna werden de vier nieuwe davits geplaatst inclusief de
montage en aansluiting van alle bijbehorende hydrauliek, elektra, winches etc. Dit project werd afgesloten met praktijktests en belastingstests onder toeziend oog van een classificatie-surveyor.
Verder werden de vier lange poten van de ‘Kraken’ eerst gezamenlijk door Seajacks en Shipdock geïnspecteerd en vervolgens waar nodig gerepareerd. Hiervoor werd S690 kwaliteit staal gebruikt.

Aerial view Shipdock Amsterdam - Seajacks on the right side of the picture

Tenslotte werden van beide jack-ups de hijskranen en de hijsblokken getest voor het verlengen van de veiligheidscertificaten. Naast uiteenlopend klein staal- en reparatiewerk kregen beide zelfheffende offshore-werkeilanden ook elk vier nieuwe platforms voor hun satelliet-domes.

Meer… Damen