SeaZip Offshore Service brengt twee nieuwe offshore wind service schepen in de vaart

Eind maart brengt SeaZip Offshore Service BV in Harlingen twee nieuwe service schepen voor windmolenparken op zee in de vaart. Het zijn schepen van het succesvolle Damen FCS 2610 type, gebaseerd op het beproefde ‘Twin Axe Bow’ concept. De schepen, SeaZip 3 en SeaZip 4 gaan varen onder Nederlandse vlag, zijn gebouwd door de Damen werf in Singapore. Technisch inspecteurs van SeaZip Offshore Service hebben de schepen daar onlangs getest en melden dat de proefvaart met beide schepen probleemloos verlopen is. Er is dan ook groen licht gegeven om de SeaZip 3 en 4 naar Nederland te verschepen. Beide schepen worden afgebouwd bij Damen Shipyards in Gorinchem en zullen in maart officieel aan SeaZip Offshore Service worden overgedragen.

SeaZip Offshore Service is onderdeel van rederijgroep JR Shipping in Harlingen, die tevens uitvoering gaat geven aan het operationeel management van de offshore service schepen. Op dit moment heeft SeaZip Offshore Service twee vergelijkbare zusterschepen in de vaart, SeaZip 1 en 2. Beide schepen hebben langlopende chartercontracten met het Duitse energieconcern RWE en zijn actief in het offshore windmolenpark Noordsee Ost, dat dit jaar operationeel wordt.

Offshore windindustrie enthousiast
De heer Jan Reier Arends is mede-oprichter/directeur van SeaZip Offshore Service. De heer Arends: “Bijzonder is dat SeaZip 1 en 2 ook in de wintermaanden doorvaren. Dat geeft aan hoe groot de behoefte is aan deze nieuwe generatie efficiënte en 100% zeewaardige service schepen. De ervaringen met beide schepen zijn erg goed. Ze zijn snel, bedrijfszeker, comfortabel en veilig. Het is interessant om te zien hoe de werkpraktijk en behoeften van klantrelaties aanleiding blijven geven tot permanente innovatie. Om bijvoorbeeld nóg beter te voldoen aan de behoefte aan meer laadvermogen aan boord van de schepen, heeft Damen de laadcapaciteit vergroot en is de passagiersruimte verplaatst. Hierdoor kan aan boord van de SeaZip 3 en 4 ook worden overnacht. Damen blijft dit succesvolle scheepstype door-ontwikkelen om de offshore windindustrie werkelijk op maat te bedienen. De markt reageert hier enthousiast op. Er is nu al veel belangstelling voor de schepen, terwijl ze pas vanaf eind maart ingezet kunnen worden.”

Damen Shipyards en SeaZip Offshore Service anticiperen met dit type schepen op de trend om voor offshore windmolenparken locaties te kiezen, die steeds verder uit de kust liggen, bij grote diepten.

De SeaZip 3 en 4 zijn geavanceerde servicecatamarans voor passagiers- en ladingtransport. De aluminium schepen (type FCS 2610) worden gebouwd door Damen Shipyards en gebaseerd op het innovatieve Twin Axe Bow concept dat op volle zee maximale stabiliteit, rustig gedrag in zeegang bij een zo hoog mogelijke snelheid (25 knopen) biedt. De SeaZip 3 en 4 (lengte 26,30 m) bieden ruimte en comfort aan 12 passagiers en beschikken over een laadcapaciteit van 20 ton. Het dek van de schepen is berekend op transport van twee tot vier containers (20ft/19ft). De schepen beschikken over een eigen kraaninstallatie en voorzieningen voor duikwerkzaamheden.

Meer… Seazip en JR Shipinvestments