Slim klimaat voor historisch schip

De verbinding tussen hypermodern en historisch? Geen punt voor Imtech. Met uitgekiende klimaatoplossingen zorgt het bedrijf ervoor dat iedereen kan blijven genieten van een schip met museale waarde.

Op 10 augustus 1628 zette een groot oorlogsschip koers vanuit de haven van Stockholm. Het was de Vasa. Net afgebouwd ging het al mis voordat de havenmond was bereikt. Het schip kapseisde en verging. Pas in 1961 werd het wrak opgespoord en gelicht. Daarbij bleek dat het schip uitstekend te conserveren was. De Vasa is ‘s werelds enig overgebleven schip uit de 17e eeuw. Daarmee is het zo uniek, dat het in 1990 een eigen museum kreeg in Stockholm.

Sinds de opening is het museum het drukst bezochte van heel Scandinavië. Om de grote toestroom van bezoekers te vergemakkelijken, wordt momenteel de capaciteit met een kwart uitgebreid. Wat maakt dit project bijzonder maakt, is het uitgebalanceerde klimaat in het Vasa Museum, dat ervoor moet zorgen dat het schip goed geconserveerd blijft. Imtech is verantwoordelijk voor een constante temperatuur en luchtvochtigheid ongeacht bezoekersaantallen en buitentemperatuur. Een andere uitdaging was dat het museum open blijft gedurende de gehele bouwperiode, dus Imtech moet de werkzaamheden ’om de bezoekers heen’ uitvoeren.

Meer… Imtech