Solar Boat Twente na moeizaam NK op naar WK in Monaco

Solar Boat Twente heeft ondanks een aantal tegenslagen de sprint uitgevaren tijdens het Nederlands Kampioenschap ZonnebootRace in Akkrum, Friesland. “Het was een emotioneel weekend. Als team hebben wij keihard gewerkt om de Blue Manta te laten finishen. Dit was het maximaal haalbare’’, zegt Stan van der Wel namens Solar Boat Twente. Over een maand gaat het team de strijd aan met buitenlandse teams tijdens de wereldkampioenschappen in Monaco.

NK sprint finish Solar Boat Twente foto Solar Boat Twente
Solar Boat Twente komt over de finish. Foto, Solar Boat Twente.

De race in Akkrum bestond uit drie onderdelen, waarbij voor elk onderdeel punten worden verdeeld. Het team met de minste punten wint de race. Tijdens het eerste onderdeel, een duurrace van 53 kilometer door Friesland, kampte het team met een aantal problemen waardoor de finish niet werd gehaald. “Het zonnedek wekte geen energie op door een slechte elektrische
verbinding. Hierdoor konden we niet de beoogde snelheid bereiken om dit wedstrijdonderdeel tot een succesvol einde te brengen”, aldus Frank Somhorst, elektrotechnicus. Het team heeft vervolgens de beslissing genomen om de Blue Manta naar de kant te varen. Vrijdagavond heeft het team alles op alles gezet om zaterdag weer raceklaar aan de start te verschijnen.

Rondje Akkrum

Op zaterdag werden het Rondje Akkrum en de sprint gevaren. De zonneboten hadden een uur de tijd om zo veel mogelijk rondes te varen.
Danielle Kruijver, bestuurster: “Ik ben blij dat ik alsnog met een lach over de finish ben gekomen.” De volle focus ligt nu bij de eerstvolgende race in Purmerend over 3 weken.

Het studententeam van de Universiteit Twente, bestaande uit 14 teamleden, heeft zich full-time ingezet voor het ontwerpen en bouwen van een boot aangedreven door zonne-energie. Solar Boat Twente stimuleert milieubewustzijn door hernieuwbare energie toe te passen op de maritieme sector.