Spieringbrug feestelijk geopend

  • binnenland

Onder enthousiaste belangstelling van circa 450 Muidenaren is vrijdagmiddag 18 september 2015 de Spieringbrug in Muiden feestelijk geopend. Voor verkeer op de weg is de brug op zaterdagmorgen opengesteld. Voor vaarverkeer op de Vecht geldt ter plekke een aangepast bedieningsregime. De Spieringbrug maakt deel uit van de Weguitbreiding Schiphol-Amsterdam-Almere. Ze is bestemd voor lokaal verkeer.

Met een druk op de welbekende rode knop gaven bestuurders van gemeente Muiden, provincie Noord-Holland, Rijkswaterstaat en waterschap Amstel, Gooi en Vecht het signaal dat het beweegbare deel van de nieuwe ophaalbrug voor het eerst officieel naar beneden mocht. Daarmee was de brug ‘open’. Locoburgemeester mevrouw Timmerman van Muiden liet weten trots te zijn op de nieuwe brug: ‘De Spieringbrug is een aanwinst voor Muiden. Hij past mooi in het landschap en bij het karakter van ons vestingstadje. Nu het verkeer van deze brug gebruik kan maken, neemt de verkeersdrukte in het centrum van Muiden af.’ Gedeputeerde mevrouw Post feliciteerde Muiden met de nieuwe brug: ‘De aanleg heeft weliswaar vertraging gehad, maar het resultaat mag er zijn. Het is een hele mooie brug geworden. Ik hoop dat Muiden er met plezier gebruik van maakt.’

Bijzondere brug
De Spieringbrug meet van brughoofd tot brughoofd 100 meter lang en 16,5 meter breed. De weg over de brug omvat twee rijstroken en een fietspad met twee rijrichtingen. Qua vorm, constructie en materiaalgebruik is de Spieringbrug bijzonder. Het is een beweegbare, zogenoemde ongebalanceerde brug met een openingsmechanisme dat met hydraulische cilinders en oliedruk werkt. Het val, het beweegbare deel van de brug, is een constructie van staal en het innovatieve vezelversterkte kunststof fybercore. Deze toepassing is licht, onderhoudsvrij en oersterk. Aan de onderzijde van het val staat een gedicht over de Vecht van de negentiende eeuwse dichter Jacob Nicolaas Bastert.

Vaarverkeer
De doorvaarthoogte van de Spieringbrug is 3.85 meter. Met ingang van vrijdag 18 september is een bedieningsregime voor de brug van toepassing dat is afgestemd met de Vechtbrug in de A1, tot medio 2020 nog direct daarnaast gelegen. De plezier- en beroepsvaart wordt hierover geïnformeerd via flyers, informatieborden en de bekende vaarverkeermedia.

Verleggen A1
De bouw van de Spieringbrug was noodzakelijk omdat de huidige A1 ter hoogte van Muiden wordt verlegd in zuidelijke richting en met een aquaduct onder de Vecht door zal gaan. Omdat verkeer tussen Muiden-Oost en -West voor een groot deel via de op-/afritten 3 en 4 van de huidige A1 gaat, moest ook daarvoor een oplossing worden gevonden.  Daarom is gekozen voor de aanleg van een brug voor het lokale verkeer.

Opdrachtgever
De Spieringbrug is gebouwd in opdracht van gemeente Muiden. Provincie Noord-Holland verzorgde het projectmanagement. Zoals gezegd, de brug maakt deel uit van de Weguitbreiding Schiphol-Amsterdam-Almere.

Meer… Gemeente Muiden 

Related news

List of related news articles