Staking loodsen Antwerpen voorbij, vakbonden en minister sluiten compromis

Na ruim twee uur overleg is er een compromis bereikt tussen de vakbonden van de loodsen en minister Liesbeth Homans. Alle acties zijn direct stopgezet. Er komt geen grote stakingsactie meer op 21 september, zo meldt GVA.

Minister Homans heeft toegezegd om elke week samen te komen voor een informeel overleg. Zodat de vakbonden met tegenvoorstellen kunnen komen. De vakbonden zijn tegen de 65% salaris-regel na dertig dagen ziekte. Iemand die een ongeval krijgt in zijn laatste jaren krijgt op deze manier minder pensioen en statutaire ambtenaren kunnen niet terugvallen op een aanvullende ziekteverzekering, zoals in de privésector zegt Jan Van Wesemael van ACOD. Het eerste overleg is voor aankomende maandag gepland.

65%-regel is breekpunt
“Als er na deze weken geen akkoord is, hervatten we de staking”, aldus Van Wesemael. “Die 65%-regel is voor ons alleszins een breekpunt. Die mag er absoluut niet komen.”

Sinds maandagavond staakten de loodsen waardoor circa driekwart van het scheepvaartverkeer in Antwerpen stil kwam te liggen. Dat veroorzaakte veel vertraging bij de bedrijven in de haven. Ook de binnenvaart had veel hinder doordat er 17 sluizen niet werden bediend. Tientallen schepen kwamen stil te liggen.