Subsidie bepaalt omvang waterinstituut

De oprichting van een topinstituut voor waterbeheer in Leeuwarden gaat in ieder geval door en zal in de tweede helft zeker in een stroomversnelling komen. Dat bevestigde gisteren Evert Wind, hoofd regiostimulering van de Kamer van Koophandel Friesland (KvK). ,,De grootte is alleen afhankelijk van de hoeveelheid subsidiegeld die wij uit het Kompasfonds krijgen.” De beslissing of het waterinstituut geld krijgt uit het Kompasfonds valt in mei of juni. De omvang van het subsidiebedrag is waarschijnlijk ongeveer 6 miljoen euro over twee jaar.

 

Wind vertelt dat het waterinstituut het eerste jaar de helft van de begroting wil financieren uit Kompasgelden. ,,Het gaat om 3 miljoen euro subsidie op een totale begroting van 6 miljoen.”

In het tweede jaar mag nog maar 40 procent van de begroting bestaan uit subsidiegeld. Het gaat wederom om 3 miljoen euro steun. Na twee jaar moet het instituut de eigen broek op kunnen houden, aldus Wind van de KvK.

 

Het waterinstituut luistert naar de welluidende naam Center of Excellence Sustainable Water Technology (CoESWT). Vrij vertaald betekent dit topinstituut voor waterbeheer. Het initiatief hiervoor is in oktober 2001 genomen door waterbedrijf Vitens, energiebedrijf Nuon en vooral door Paques uit Balk, vertelt Wind.

Bron: Friesch Dagblad, 10-04-2003;