Substation onderweg naar Walney windmolenpark in Ierse zee

Het tweede substation ‘Walney 3’ is onderweg van de werf van ENGIE Fabricom in Hoboken naar het Walney windmolenpark in de Ierse zee. Dit substation is één van de centrale elementen in het offshore windpark. De stroom die de windmolens opwekken wordt door het substation omgezet van 33 kV naar 220 kV zodat het naar de kust kan worden getransporteerd via twee grote zeekabels.

Tegelijkertijd met het substation, een gevaarte van 35 meter hoog en 2900 ton zwaar, vertrok ook de jacket fundering van 48 meter hoog. De jacket is volledig gemonteerd op de Iemants werf in Vlissingen en is eind februari naar Hoboken vervoerd. Eerder deze maand vertrok ook het Race Bank 1 substation en later deze maand vertrekt ook de Walney 4.

Walney wordt het grootste offshore windpark van Europa
Het Walney windmolenpark ligt in de Ierse zee op 19 kilometer uit de kust van Cumbria. Op dit moment staan er al twee substations en met de twee nieuwe substations wordt dit offshore windmolenpark de grootste van Europa. Het park gaat in 2018 aan zo’n 600.000 gezinnen stroom leveren in Groot-Brittannië.

ENGIE Fabricom en Iemants zijn door Dong Energy geselecteerd om de offshore substations Walney 3 & 4 te bouwen en te installeren.