Succesvolle installatie 5000mt kraan Seven Borealis door Huisman

Begin maart heeft Huisman, de in Nederland gevestigde specialist in offshore equipment, binnen vier dagen ‘s werelds grootste Offshore Mastkraan geïnstalleerd aan boord van de “Seven Borealis”. Deze kraaninstallatie wordt beschouwd als de zwaarste en logistiek meest complexe die tot nu door Huisman is uitgevoerd. Na de definitieve load-tests zal de “Seven Borealis” koers zetten naar de productiefaciliteit van Huisman in Schiedam, waar een compleet 600mt S-lay systeem zal worden geïnstalleerd.

Het transport en de installatie van de kraan zijn onder management van Huisman uitgevoerd. Het transport van de Huisman productiefaciliteit in Zhangzhou, China naar Sembawang Shipyard in Singapore is uitgevoerd door BigLift’s “Happy Buccaneer”, een heavy lift vrachtschip uitgerust met eerste generatie Huisman Mastkranen (1984). Bij Sembawang Shipyard is de kraan in slechts vier dagen aan boord van de “Seven Borealis” geïnstalleerd, een hijs van ieder ongeveer 1000t per dag. De vier kraanstukken zijn in de volgende volgorde geïnstalleerd: mast base, zwenksectie, giek en mast. Momenteel is het inscheren en inbedrijfstellen van de kraan in volle gang.

De door Huisman ontwikkelde en geproduceerde Mastkranen worden al meer dan 25 jaar in de industrie gebruikt en zijn uitgegroeid tot de standaard voor het ontwerp en de bouw van heavy lift kranen. Deze 5000mt kraan is echter uniek in zijn omvang en soort. De kraan telt naast twee 2500mt hoofdtakels, een hulphijs van 1200mt, welke is uitgerust met een heave compensator en tot 6000m hijsdraad kan bergen (109mm diameter). Het einde van de fly-jib heeft nog eens een kleine hulphijs van 110mt. Dit alles wordt ondersteund door vier load-tuggers plus nog eens vijf block-tuggers. Het geïnstalleerd electrisch motorvermogen is ongeveer 15MW, hydraulisch nog eens 1.6 MW. De zwenklager is door Huisman op maat ontworpen en gebouwd.

Momenteel is Huisman gestart met de constructie van een soortgelijke Mastkraan met een revolving hijsvermogen van 4000mt. Deze kraan staat gepland om in 2012 geleverd te worden.

Bron: Huisman Equipment, 14-04-2011;