Succesvolle oogst zeewier voor de kust van Scheveningen

De eerste zeewieroogst in Scheveningen van Stichting Noordzeeboerderij is overhandigd aan demissionair Staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken. De toekomst van ons voedsel en van tal van grondstoffen ligt op zee. De Noordzeeboerderij ligt zo’n 15 kilometer uit de kust van Scheveningen.

Van Dam: “Zeewier is de groente van de toekomst: duurzaam en gezond. Veel mensen weten nog niet dat zeewier niet alleen lekker is maar ook makkelijk kan worden bereid. Met het innovatieprogramma zetten we in op nieuwe voedselproducten die duurzaam worden geproduceerd en die aantrekkelijk zijn voor een breed publiek.”

Vanuit de Voedselagenda van het kabinet is de komende 4 jaar in totaal 5 miljoen euro beschikbaar voor de ontwikkeling van een duurzame zeewiersector in Nederland.

Koen van Swam, coördinator bij Stichting Noordzeeboerderij: “Onze visie is duurzame zeewierboerderijen tussen offshore windmolenparken als voedsel- en grondstofbron. Nederland is daarbij koploper op het gebied van veredeling, teelt, techniek en verwerking, met de Noordzee als proeftuin.”

Na 5 maanden zeewier van 1,5 meter
In oktober zijn er twee teeltmodules te water gelaten door Stichting Noordzeeboerderij, de ‘Spoetnik’ en de ‘SMAC’. Na 5 maanden zijn de zeewierzaadjes uitgegroeid tot een lengte van 1,5 meter. De modules en het wier hebben stormen met golven van 8 meter hoog doorstaan. De eerste zeewieroogst is overhandigd aan demissionair Staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken.

Duurzame akkerbouw op zee
De demonstratie met de twee modules op de Proefboerderij Scheveningen is een stap richting duurzame akkerbouw op zee. Het geoogste zeewier gaat naar ondernemers en onderzoekers. Meer dan 15 organisaties zijn bij het initiatief betrokken waaronder Rederij Groen, Rederij Vrolijk, Royal IHC, Van der Zwan&Zn. en de Rijksrederij. Gemeente Den Haag en het Innovatiefonds van de Rabobank Regio Den Haag ondersteunen het project financieel.

In april oogsten met nieuwe oogstmachine van IHC
Eind april gaat de SMAC geoogst worden met een nieuwe oogstmachine van IHC, aan boord van een schip van de Rijksrederij. De Gemeente Den Haag is enthousiast over de activiteiten, “De haven van Scheveningen is uitermate interessant voor innovatieve bedrijvigheid. Zeewier past daar goed bij. En hopelijk kan deze Proefboerderij bijdragen aan werkgelegenheid in de toekomst”, vertelt Wethouder Karsten Klein.