Team De Lage Landen gestart in Clipper Round The World Race 2011

Zondagmiddag 31 juli 2011 ging De Lage Landen, de enige Nederlandse boot, van start in de 12-maanden durende Clipper Round the World Race. Toegejuicht door duizenden toeschouwers en persoonlijk afgeduwd door zeillegende Sir Robin Knox-Johnson, verliet de achttienkoppige bemanning de veilige haven van Southampton. De vloot van tien 68-voet jachten begon om 16.30 uur lokale tijd aan de 40.000 avontuurlijke nautische mijlen rond de wereld.

Een armada aan toeschouwerboten verzamelde zich op de Solent om de parade van oceaanracers naar de start bij Cowes te vergezellen. Velen probeerden nog een laatste glimp van hun dierbaren op te vangen, waarna het onvermijdelijke afscheid volgde. De helikopter carrier van de Britse marine, de HMS Illustrious, begeleidde de stoet en overzag het schouwspel. De wind was matig, maar viel ‘s nachts weg.

Eerste etappe
De eerste van de veertien etappes finisht in het Braziliaanse Rio de Janeiro en bevat een tussenstop op Madeira. DLL-schipper Mat Booth (31, GBR): ‘Het is een redelijke recht toe recht aan route naar Madeira. Er zijn enkele opties richting Ushant in de noordwest hoek van Frankrijk en Cap Finistère in de noordwesthoek van Spanje. Vanaf daar is het min of meer een rechte lijn naar Madeira. Ik denk dat het meest tricky gedeelte voor ons de lichtweer start is en het Engelse kanaal met alle scheepvaart en stromingen. Zodra we daar doorheen zijn, zal de wind draaien en toenemen. Op de lange termijn zien de voorspellingen er prima uit.” De Lage Landen lag enkele uren na de start in tweede positie, maar zakte gaandeweg de nacht en ochtend weg. Momenteel ligt de Nederlandse Clipper met aan boord Nicolet de Zwart uit Oudekerk a/d IJssel op de zevende plaats.

DLL-medewerker zeilt mee
De Lage Landen onderkent dat mensen de belangrijkste ‘assets” zijn en wil met de deelname aan de Clipper Race een inspirerend platform bieden om medewerkers wereldwijd te verbinden. Dankzij een interne selectie vaart er elke etappe een medewerker van De Lage Landen mee. De Braziliaan José Campos, Coporate Accounts Brazil, bijt het spits af op weg naar zijn moederland Brazilië. ‘Het is een grote verantwoordelijkheid om De Lage Landen aan boord te vertegenwoordigen, maar ik vind het leuk om te doen”, aldus Campos. ‘Hopelijk kan ik de boodschap overdragen, zodat de mensen begrijpen waarom we deze race doen. Ik kijk uit naar het beleven van deze hele ervaring. Om daar te komen, de Atlantische Oceaan over te steken, proberen te slapen, te koken en jezelf schoon te houden met babydoekjes.”

Teambuilding
In totaal zullen 500 mensen de komende 12 maanden in de Clipper Round the World Race 2011-12 zeilen. De één vaart een deel mee en de ander helemaal. En iedereen heeft een andere achtergrond, zeilniveau en motivatie om deel te nemen. Allemaal werkten ze in de afgelopen maanden een intensief trainingsprogramma van 32 dagen af. Het is uiteindelijk Clipper Ventures zelf die de teams indeelt. Schipper Booth vertelt over hoe hij van een groep enthousiaste amateurs een team van zeezeilers maakt. ‘Het vormen van een team gaat over mensen. Het zeilen komt op de tweede plaats. Met de meeste bemanningsleden heb ik slechts een week gevaren, dus er zal gedurende de race veel aan teambuilding worden gedaan. Maar we hebben enkele kernwaarden, die we als fundering gebruiken voor hoe we de boot varen. Met veel communicatie en samenwerking door mensen met verschillende achtergronden. Dat zal zeker tot conflicten leiden, maar we hebben afgesproken dat we die oplossen en regelmatig een crew meeting houden.”

Doelstelling
De ambities van schipper Booth reiken hoog. ‘Een podiumpositie zou geweldig zijn, maar mijn voornaamste doel is om een blije en snelle boot te zijn. Dat de bemanning niet van boord wil als we aankomen. Tegelijkertijd azen we natuurlijk op een top drie positie. In de oefenraces deden we het goed, maar het is te vroeg om er iets over te zeggen.” Voor Booth is het wedstrijdaspect van de Clipper Race belangrijk, maar tegelijkertijd is hij voorzichtig. ‘Het is absoluut full on. Je moet die mentaliteit hebben, maar als je als schipper te hard pusht, worden er fouten gemaakt. Je moet de lijn vinden tussen fouten en hard racen. Als ik ze onder druk zet, gaan ze niet presteren. Dat weet ik uit mijn jarenlange ervaring met zeiltrainingen. We beschouwen het als een race, maar ook als een volgende dag op het water.”

In het meest recente positierapport gaat Welcome to Yorkshire aan de leiding, op 1 mijl gevolgd door Visit Finland. New York ligt daar weer een mijl achter. De Clipper Round the World Race 2011-12 eindigt op 22 juli 2012 op de Solent na een stopover in Den Helder.

Bron: Diana Bogaards, 02-08-2011;