Team Zwitserleven Booth/Nieuwenhuis begint wisselvalig

Op zondag 22 april 2007 begon Team Zwitserleven Booth/Nieuwenhuis (NED) wisselvallig aan de 39ste Semaine Olympique Française in Hyeres. Het Tornado-duo behaalde een 35ste en 7de plek en staat daarmee voorlopig op de 24ste plaats overall. In de eerste race kregen de oranjezeilers het aan de stok met ronddrijvende plasticzakken, waardoor ze direct al achterstand opliepen. De onstabiele wind varieerde van 3 tot 6 knopen. Dat leverde een moeilijke eerste wedstrijddag op voor de 43 teams uit negentien landen. Het ISAF Grade 1-evenement duurt tot en met vrijdag 27 april. De Grieken Pashalides en Trigonis gaan na twee races aan de leiding.

“Het was niet gemakkelijk zeilen”, zei Booth na afloop. “De condities van vandaag noemen we ook wel ‘overgangsgebied’. Dat houdt in dat een Tornado bij 4 knopen wind ook 4 knopen snelheid heeft. Waait het 7 knopen dan loopt de snelheid op tot 9 knopen. Het was dus de hele dag een kwestie van enorme winst of groot verlies, afhankelijk van waar je zat.”

Van achter naar voor
Team Zwitserleven Booth/Nieuwenhuis vertrok op het eerste startschot bij de startboot. Doordat het daar behoorlijk druk was, ging het duo zo snel mogelijk overstag. Booth en Nieuwenhuis zetten vervolgens koers naar de rechterkant van de baan. Booth: “Op de strominglijn kwamen we helaas veel drijvende plasticzakken tegen, waarvan er drie aan onze zwaarden en roerbladen bleven hangen. Zo raakten we in de achterhoede en konden we ons niet meer naar voren varen.” Een 35ste plek was het resultaat.

De tactiek wijzigde echter niet en dus vetrokken de mannen in de tweede race opnieuw aan de kant van de startboot. “We klapten wederom naar rechts en rondden als derde de bovenboei. Alleen lag de toptien extreem dicht bij elkaar”, aldus Booth. Vervolgens begon het stuivertje wisselen, wat tot aan de finish voortduurde. Team Zwitserleven ging als 7de over de lijn.

Abnormale vooruitzichten
Volgens Booth zijn de vooruitzichten voor de komende dagen abnormaal licht: “Pas tegen het einde van de week is er wat meer wind voorspeld. Dit is niet normaal voor Hyeres, dat bekend staat om de sterkte Mistral-winden. Tijdens de training was het ook al niet veel. Tot op heden laat de Middellandse Zee dit seizoen maar zwakke condities zien.” Er staan in totaal tien wedstrijden gepland en één medal race voor de toptien teams.

Top drie na twee races:
GRE – Pashalides/Trigonis, 11 punten
AUT – Zajac/Czajka, 14 punten
AUS – Bundock/Ashby, 15 punten

24. NED – Booth/Nieuwenhuis, 42 punten

Bron: Team Zwitserleven, 23-04-2007;