Team Zwitserleven Booth/Nieuwenhuis start WK TORNADO met vijfde plek

Op dinsdag 5 december 2006 startte Team Zwitserleven Booth/Nieuwenhuis het WK Tornado met een vijfde plaats overall. Het Nederlandse duo finishte als vierde en twaalfde op de Argentijnse rivier Rio del Plata voor de kust van San Isidro. De condities waren wisselvallig en de wind nam toe tot circa vijftien knopen in een overtrekkende regenbui. De Fransen Xavier Ravil en Christophe Espagnon gaan na twee races aan de leiding, gevolgd door de Australiërs Bundock/Ashby en de olympische kampioenen Hagara/Steinacher. De vloot telt 48 deelnemers uit twintig landen, waaronder drie Nederlandse equipes.

Na een half uur wachten, was de wind rond 13.30 uur lokale tijd sterk genoeg en ging de uitstelvlag omlaag. Mitch Booth en Pim Nieuwenhuis vertrokken bij de startboot en het Zwitserleven Team Heemskerk/Dercksen aan de andere kant van de lijn. Booth en Nieuwenhuis gingen direct overstag en kozen daarmee de gunstige zijde van de baan. Heemskerk en Dercksen startten te vroeg en hadden een OCS te pakken. Zij waren niet de enigen, want zes andere boten kregen dezelfde notering. Booth en Nieuwenhuis wisten van een tiende plek op te klimmen naar een vierde. Nieuwenhuis: “De communicatie aan boord verliep goed en zo konden we ons naar voren varen.” De bries was slechts vijf tot zes knopen sterk en erg variabel. In die omstandigheden zijn de Oostenrijkers Hagara en Steinacher moeilijk te verslaan en dat bleek ook nu weer. Ze pakten de eerste overwinning van dit wereldkampioenschap dat tot en met zondag 10 december duurt.

Ondertussen dreven donkere wolken richting de wedstrijdbaan. Die brachten niet alleen regen, maar tevens vijftien knopen wind. De twee Zwitserleven teams zaten elkaar vanaf het begin van de tweede race op de nek. Booth en Nieuwenhuis gingen als zevende om de laatste boenboei met Heemskerk en Dercksen in hun kielzog. Booth: “We hadden iets aan ons roerblad hangen en moesten dus gelijk gijpen. Daardoor waren we gedwongen om naar de verkeerde kant van het veld te varen. We hebben door die actie zeker vier boten verloren.” Het werd uiteindelijk een twaalfde plek, waarmee ze op het gelijke aantal punten staan als de Duitsers Polgar/Spalteholz. Die wonnen echter de laatste race en nemen daardoor een vierde plek overall in. Booth keek tevreden terug op de eerste dag: “Het ging niet slecht. Zeker in de eerste wedstrijd waren de omstandigheden onstabiel en dus moeilijk.”

Zwitserleven Sailing Plan
De nieuwe formaties Booth/Nieuwenhuis en Heemskerk/Dercksen reisden onder de naam Zwitserleven Sailing Plan af naar Zuid-Amerika. Het Watersportverbond erkent de zeilploeg als ‘merkenteam’ en levert tevens een financiële bijdrage. Na het WK Tornado in San Isidro ten noorden van Buenos Aires, beslist hoofdsponsor Zwitserleven op basis van de resultaten met welk team het doorgaat op weg naar de Spelen in Beijing. Het tweetal dat het hoogste in de top acht eindigt, kan rekenen op een volledige sponsoring. Mocht het verschil minimaal zijn, dan wordt er gekeken welke partij het beste bij het merk en bedrijf Zwitserleven past. Nieuwenhuis over de onderlinge competitie op deze eerste dag van het wereldkampioenschap: “Natuurlijk houden we een oogje op ze, maar we varen echt onze eigen race. We moeten uiteindelijk gewoon in de top acht eindigen.”

Top drie en Nederlandse resultaten na twee races:

1. FRA – Revil/Espagnon, 7 punten
2. AUS – Bundock/Ashby, 8 punten
3. AUT – Hagara/Steinacher, 9 punten

5. NED – Booth/Nieuwenhuis, 16 punten
20. BEL – Brouwer/Godefroid, 43 punten
27. NED – Samama/Van Leeuwen, 51 punten
28. NED – Heemskerk/Dercksen, 56 punten (incl. OCS)

Bron: www.teamzwitserleven.nl, 06-12-2006;