Topprestatie Vripack Solar Team

‘Sunny Side Up II’, de solar boot van het Vripack Solar Team, heeft tijdens de Frisian Solar Challenge 2010, de World Cup voor Solar boten, een knappe en welverdiende tweede plaats in het eindklassement weten te bemachtigen.

Naast het overdag ontwerpen en engineeren van luxueuze jachten en commerciële schepen, heeft een enthousiast team van 18 personen in de avonduren en weekenden in anderhalf jaar tijd een zeer betrouwbare Solar Boot ontwikkeld dat een constant hoog tempo voer; want waar andere boten het team soms voorbij voeren hield het Vripack team het hoofd koel en bewees tijdens deze zeer lange race dat menig hardloper een doodloper was.

Tijdens de vijf wedstrijdetappes gevaren tussen 4 en 10 juli, legde ‘Sunny Side Up II’ 220km af langs de befaamde Friese elf steden. In totaal deed zij hier een kleine 16,5 uur over. De schipper had onder het varen live communicatie met het mobiele walteam zodat er continu informatie werd gedeeld over de felheid van de zon en de inname van energie en werd er berekend hoe ver de finish en wat het beschikbare vermogen nog was. Hierdoor had de ‘Sunny Side Up II’ vaak vlak na de finish geen druppel energie meer in de boot zitten.

Vripack’s ‘Sunny Side Up II’ wordt aangedreven door vijf zonnepanelen en heeft een topsnelheid van 19.2km (10.36kn) per uur. Het beschikbare vermogen bedraagt maximaal 2400kW. De zes meter (19.7ft) lange boot wordt voortgestuwd door een custom made 2 bladschroef voorwaarts geplaatst op een innovatieve POD die vervolgens is gekoppeld aan een elektromotor. De romp bestaat uit glasvezel en carbon gelijmd met epoxy. Geïnspireerd door het BMW Gina Light Visionary Model, heeft het team gewicht weten te besparen en daardoor snelheid weten te winnen door sommige onderdelen van de boot te fabriceren uit textielweefsel. Uiteraard heeft het Vripack Solar Team ook veel aandacht besteed aan het uiterlijk van deze zonabsorberende boot wat een mooie futuristische uitstraling opleverde.

De ‘Sunny Side Up II’ is in zijn geheel door het team ontwikkeld waarbij drie verschillende lijnenplannen zijn ontworpen welke in de haven bij het Vripack kantoor op schaal zijn getest door een eigengebouwde sleepmachine. De houten plug en composiet romp van 27kg zijn door het team, dat ook het gehele POD aandrijvingsysteem eigenhandig maakte, zelf gebouwd. Hoe bedoel je: computer nerds snappen niets van boten bouwen?

Dankzij de steun van Polem, Snijtech, Esthec, Adel Polyester, Marin, Fiftysix, Interlinie, Vripack Brokers en Vripack Naval Architects heeft het Vripack Solar Team deze fantastische prestatie weten te leveren, zie ook www.vripacksolar.nl of www.vripack.com.

Bron: Vripack Solar Team, 14-07-2010;