Twee cruiseschepen bij verjaardag HAL

Rotterdam/Seattle _ Cruiserederij Holland America Line (HAL) viert eind juli haar 130-jarige bestaan in Rotterdam niet met één, maar met twee schepen. Naast het vlaggenschip Rotterdam komt ook de nieuwste aanwinst van de rederij, de Oosterdam, naar Rotterdam. De Oosterdam is het tweede schip uit de zogenaamde Vista-klasse en zal in Rotterdam worden gedoopt.Beide schepen zullen op maandagmorgen 28 juli achter elkaar de Rotterdamse haven binnenvaren. De Rotterdam beëindigt daarmee een transatlantische cruise, de Oosterdam komt rechtstreeks van de werf waar het schip is gebouwd in Italië. Beide schepen zullen worden afgemeerd aan de Holland Amerikakade op de Wilhelminapier bij de cruiseterminal.


Op dinsdag 29 juli wordt de Oosterdam gedoopt. De Oosterdam is na de Zuiderdam de tweede uit een serie van vijf nieuwe schepen. Net als de Zuiderdam, die begin december vorig jaar in het Amerikaanse Fort Lauderdale is gedoopt, krijgt de Oosterdam Rotterdam als thuishaven.


Diezelfde avond wordt op grootse wijze het jubileumfeest van de HAL gevierd. Aan boord van de Rotterdam is er voor genodigden onder meer een optreden van Lee Towers. Het feest wordt afgesloten met een groots vuurwerk op de Nieuwe Maas dat de HAL aanbiedt aan de inwoners van Rotterdam.

Bron: Rotterdams Dagblad, 01-04-2003;