Tweede Kamer wil gewapende particuliere beveiliging schepen

De meerderheid van de Tweede Kamer wil gewapende particuliere beveiligers toestaan op koopvaardijschepen om deze te beschermen tegen piraterij. De VVD, PVV, CDA, SGP en FvD steunen het plan. De ChristenUnie stelt als voorwaarde dat er eerst cameratoezicht wordt geregeld in de wet. Over het toestaan van particuliere beveiligers wordt al jaren gesproken.

Volgens de Nederlandse wet mogen de schepen niet met particuliere, bewapende beveiligers varen. Een Nederlands schip is Nederlands grondgebied en daar heeft alleen de Nederlandse overheid het recht om geweld te gebruiken. Defensie heeft Vessel Protection Detachments (VPD) ter beschikking om de schepen te beschermen. Met de nieuwe wet mogen reders particulieren beveiligers inhuren als er geen militaire bescherming beschikbaar is.

Kamerleden Han ten Broeke van de VVD en Martijn van Helvert van het CDA zijn met het voorstel gekomen. D66 en oppositiepartijen GroenLinks en SP zijn op dit moment nog tegen het voorstel en de PvdA vraagt zich af of de noodzaak wel groot genoeg is om de particuliere beveiligers toe te staan.

Papieren controle niet genoeg
De ChristenUnie staat niet afwijzend tegenover het voorstel, maar wil een zo goed mogelijke controle. Een papieren rapportage aan het Openbaar Ministerie is niet genoeg na geweldsincidenten. Daarom is voor de partij cameratoezicht een harde eis, zegt Joël Voordewind. De steun van de ChristenUnie kan belangrijk zijn als het voorstel in de Eerste Kamer komt.

Al jaren lobbyen reders voor de particuliere beveiliging van hun schepen. Er worden nu ook al gewapende beveiligers meenemen aan boord op risicovolle tochten maar de reders houden dat geheimzinnig.

In 2017 waren er 180 incidenten van piraterij en gewapende overvallen op schepen, dit is het laagste niveau in de afgelopen 22 jaar. Nederland doet al jaren mee aan antipiraterijmissies bij de Hoorn van Afrika.