Tweede nieuwe offshorekade in Den Helder opgeleverd

Hoofdaannemer Ballast Nedam Infra Noord West heeft de geheel verbrede en gerenoveerde Onderzeedienstkade vrijdag 12 december 2008 overgedragen aan de gemeente Den Helder. Enkele maanden geleden heeft deze aannemer ook al de voor een deel verbrede en gerenoveerde Visserijkade opgeleverd. Met deze vernieuwde havenfaciliteiten kan de dienstverlening in Den Helder ten behoeve van de offshore-industrie en zeescheepvaart verder worden geoptimaliseerd.
De officiële opening van de kade is op woensdag 11 februari 2009.

Van juni 2007 tot begin december 2008 is hard gewerkt om de havenfaciliteiten langs Het Nieuwe Diep, de buitenhaven van Den Helder, op te knappen. Dit project, met de naam Herinrichting Rijkszeehaven Den Helder, is door de provincie Noord-Holland en de gemeente Den Helder gezamenlijk gefinancierd. Het totale project heeft een investering gevergd van ruim 13 miljoen euro.

Havenwethouder Cor Hienkens: “Den Helder heeft zich, mede door de eerdere renovatie van de nabijgelegen Paleiskade, een prominente positie weten te verwerven in de onderhouds- en bevoorradingsketen voor de offshore-industrie. Vanaf deze kade, waar het Offshore Service & Logistics Center is gevestigd, worden met een vloot van veertien moderne bevoorradingsvaartuigen zo’n 130 vaste platformen en een achttal booreilanden in het zuidelijke deel van de Noordzee bevoorraad. Omdat steeds meer oliemaatschappijen hun logistieke activiteiten in Den Helder concentreren, waren extra kadefaciliteiten vereist. Met het project Herinrichting Rijkszeehaven Den Helder is hier nu in voorzien.”

Door de verbreding en renovatie van de Onderzeedienstkade is het beschikbare kadeoppervlak bijna verdriedubbeld van 4.000 naar 11.500 vierkante meter. De kade is nu 270 meter lang en volledig geschikt voor de op- en overslag van goederen ten behoeve van de offshore-industrie en zeescheepvaart. Het deel van de Visserijkade dat is verbreed en gerenoveerd, sluit aan op de Onderzeedienstkade en heeft een lengte van 195 meter. Dit kadedeel heeft een oppervlak van 2.300 vierkante meter en wordt niet alleen door de offshore-industrie, maar ook door de visserij gebruikt. Op de Onderzeedienstkade zijn de nieuwe havenbeveiligingsregels (ISPS) van kracht. Op de kop van deze kade is speciaal voor de zeegaande recreatievaart een aanlegvoorziening gecreëerd. Deze heeft een lengte van 65 meter.

Foto: PAS Publicaties

Bron: Gemeente Den Helder, 17-12-2008;