Vakbonden sluiten principeakkoord met Vopak

Vandaag hebben FNV Havens en CNV Vakmensen met Vopak Nederland een principeakkoord gesloten over een driejarige cao en een driejarig sociaal plan. De acties zijn hierdoor voorlopig opgeschort. De leden moeten zich nu schriftelijk gaan uitspreken of dit principeakkoord voldoende is om het om te zetten in een definitief akkoord.

Toekomstbestendige afspraken
“Het collectief en solidair zijn van de meeste Vopak-medewerkers heeft absoluut bijgedragen aan een goed resultaat”, aldus de bonden. “We hebben nu verantwoorde toekomstbestendige afspraken gemaakt met Vopak, waarbij Vopak concurrerend kan blijven in de markt.”

Vrijwel alle eisen ulitmatum ingewilligd
In april stelden de vakbonden Vopak een ultimatum nadat de onderhandelingen over een cao en sociaal plan waren vastgelopen. Nadat de vakbonden waren begonnen met korte acties op een aantal terminals en het hoofdkantoor, besloot Vopak toch in goed overleg met de vakbonden te treden en op bijna alle eisen van het ultimatum in te gaan.

De belangrijkste punten zijn:

1. De bestaande persoonlijke toeslagen worden niet afgebouwd.
2. Iedereen krijgt dezelfde loonsverhoging.
3. Vopak was niet bereid een sociaal plan af te spreken. Dat plan is er nu wel, inclusief een werkgelegenheidsgarantie en eerlijke en dezelfde spelregels voor iedereen.
4. Er zijn goede afspraken gemaakt over reparatie WW en een goede transitievergoeding met een mobiliteitsafspraak.
5. Ook over wend- en weerbaarheidsbudgetten liggen er goede afspraken.
6. Er is nu een goede vertrekregeling voor ouderen in het kader van levensfase bewust beleid.
7. Tot slot is er een prima seniorenfitregeling afgesproken, waardoor medewerkers een paar jaar voor hun pensioen 50% kunnen gaan werken tegen 80% loon en met 100% pensioenopbouw. Ook deze regeling is er nu.

Ruud Wennekes van FNV Havens: “Het resultaat dat nu is behaald is het maximale wat mogelijk was. Maar het is ook een goed resultaat dat wij met een positief advies aan de leden gaan voorleggen.”

De cao en het sociaal plan gelden voor 800 werknemers.

Meer… FNV