VIDEO: De keuze voor de nieuwe onderzeeboten ligt gevoelig

Wie gaat de 4 nieuwe onderzeeërs bouwen voor de Nederlandse krijgsmacht? Vier scheepswerven zijn in de race: Het Franse Naval Group samen met Royal IHC, Navantia uit Spanje, Saab uit zweden samen met Damen en het Duitse ThyssenKrupp Marine Systems. De nieuwe onderzeeërs gaan minstens 3,5 miljard kosten en politiek Den Haag is nog verdeeld. Het kabinet beslist binnenkort wie er doorgaat naar de volgende ronde van aanbesteding.

Maar de kans is groot dat er nog geen knoop wordt doorgehakt. Critici tekenen daarbij aan dat dit de besluitvorming nog verder vertraagt, zo meldt de NOS.

Walrus-affaire

“Het gaat om 3,5 miljard voor 4 boten. Je kan je voorstellen dat heel Den Haag meekijkt met in het achterhoofd de Walrus-affaire”, aldus Nynke den Zoeten in Nieuwsuur. De bestaande onderzeeboten van de Walrusklasse zijn gebouwd in de jaren 80 en bleken veel duurder dan er van tevoren begroot was.

Er gebeurt veel rondom deze order. Onlangs tekenden vakbonden een convenant met Damen Schelde Naval Shipbuilding voor de bouw van de onderzeeërs.

Vakbonden en werkgeversorganistie VNO-NCW hebben in een brief aan het kabinet en de Tweede Kamer laten weten dat de 4 onderzeeërs zoveel mogelijk van Nederlandse makelij moeten zijn.

En Royal IHC en Breman Machinery hebben vorige maand een overeenkomst getekend in het kader van deze order.