VIDEO: Pioneering Spirit lift topside in 9 seconden

De Pioneering Spirit van Allseas heeft afgelopen vrijdag de topside van het QP-accomodatie platform en de verbindingsbrug veilig verwijderd van het Aker BP Valhall-veld in de zuidelijke Noorse Noordzee. Met een gewicht van slechts 3800 ton zijn de QP-topsides de lichtste die de Pioneering Spirit tot nu toe heeft gelift. De totale lift operatie duurde et positioneren van het schip rond het platform en de lift duurde in totaal 2 uur. De lift van de topside zelf duurde slechts 9 seconden.

De 109 t-brug die de QP-topsides met het aangrenzende boorplatform verbond is op dinsdag 11 juni verwijderd met behulp van een van de scheepskranen.

Dit is de eerste opdracht voor de Pioneering Spirit van Allseas voor Aker BP. In 2017 is er een raamovereenkomst getekend voor het transport, installatie en verwijdering voor in het Valhall-olieveld.

Het Valhall-complex ligt op zo’n 280 kilometer van de Noorse kust en bestaat uit zes stalen platforms die met bruggen verbonden zijn in water van 70 meter diep. De QP-topsides zijn de eerste van de originele structuren die in het veld verwijderd moeten worden als onderdeel van de modernisering van het Valhall-gebied.

Related news

List of related news articles