VIDEO: Sail out Topside Borssele Alpha richting Noordzee

De topside Borssele Alpha is vanmorgen vertrokken bij HSM Offshore werf in Schiedam richting de de Noordzee. Het gevaarte gaat via de Nieuwe Waterweg langs Hoek van Holland richting de Borssele locatie in de Noordzee. Bij aankomst wordt de topside op de jacket (fundering) geplaatst die vorig jaar augustus is geplaatst.

TenneT ontwikkeld het net op zee dat de opgewekte elektriciteit van de offshore windparken voor de Nederlandse kust gaat transporteren naar het vaste land. Vorige maand bereikte de eerste zeekabel de kust in Nederland.

Borssele Alpha gaat de elektriciteit van het windparken Borssele 1 + 2 van Ørsted verzamelen en aan het stroomnet aan wal leveren.

Naast de 700MW Borssele Alpha, is HSM Offshore verantwoordelijk voor het leveren van het 700MW Borssele Beta transformatorstation.

De twee platforms zijn de eerste grootschalige netaansluitingen die onder het Nationaal Energieakkoord worden gebouwd voor offshore windparken in Nederland. Borssele Beta zal naar verwachting in 2020 worden opgeleverd.