Vispassage afsluitdijk open tijdens World Fish Migration Day

Op zaterdag 21 mei tijdens World Fish Migration Day is de vispassage geopend in de Afsluitdijk. Theo van de Gazelle, hoofdingenieur-directeur Rijkswaterstaat Midden-Nederland, opende samen met Rob Veenman, hoogheemraad van Het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier officieel de vispassage. Een lange buis door de dijk die tussen de 30.000 en 50.000 glasaaltjes per nacht doorlaat. Ook gaf hij het startschot voor het visvriendelijk spui- en schutsluisbeheer.   

Door de aanleg van dammen en dijken kunnen trekvissen niet van zout naar zoet water zwemmen. Dit is wel nodig om op te groeien en zich voort te planten. Een slechte visstand heeft een negatieve invloed op het hele ecosysteem, want vis is een belangrijke schakel in de voedselketen. Tijdens de World Fish Migration Day, die tweejaarlijks plaatsvindt, is hiervoor aandacht gevraagd.

Theo van de Gazelle: Door slim gebruik te maken van bestaande openingen in de dijk, bijvoorbeeld door de schutsluizen bij Kornwerderzand en Den Oever, ook ’s avonds te bedienen, laten we circa 350 miljoen vissen per jaar door. Dat is belangrijk voor de trekvissen die zout én zoet water nodig hebben. Hoe trots we ook zijn op ons icoon; de Afsluitdijk, voor de vis is het een barrière. Daardoor stond tot voor kort één van de voordeuren van Nederland op slot.” Als de Vismigratierivier is aangelegd, waarvan verwacht wordt dat die nog eens 250 miljoen vis per jaar doorlaat, is de Afsluitdijk helemaal open voor vis. Door het treffen van al deze vismigratiemaatregelen, krijgen 600 miljoen vissen weer ruim baan.

Afsluitdijk Europees hoofdkwartier van World Fish Migration Day
Wereldwijd vonden ruim 400 evenementen plaats. Onder het motto ‘De Afsluitdijk open voor vis’ organiseerden Rijkswaterstaat, De Nieuwe Afsluitdijk en de initiatiefnemers van de Vismigratierivier samen diverse activiteiten. De Afsluitdijk werd omgedoopt tot Europees hoofdkwartier van World Fish Migration Day en vormde daarmee de schakel tussen het hoofdkwartier in Washington DC en alle landen in Europa, waar ook evenementen plaatsvonden.

Lancering Happy Fish, het internationale symbool voor vismigratie
Gedeputeerde Kramer lanceerde in Washington ook de Happy Fish (Blije Vis©). Hij deed dit samen met Hannibal Bolton, Assistant Director van Wildlife Sport Fish Restoration Program at US Fish and Wildlife Service. De lancering was de start van de wereldwijde campagne. De Happy Fish is het internationale symbool voor vismigratie.

Online platform ‘Vrienden van de Blije Vis’
Zaterdagmiddag was het feestelijke startschot voor het online platform ‘Vrienden van de Blije Vis’. Nationale viswachter Arjan Postma begeleidde de 120 enthousiastelingen om de contouren van de Blije Vis te vormen op de Afsluitdijk bij het IJsselmeer. Arjan Berkhuysen, directeur van de Waddenvereniging: “Dit nieuwe platform zie ik als voeding voor nog meer moois voor vissen en vismigratie. Projecten als de Vismigratierivier geven mij het vertrouwen dat we samen de wereld een stukje beter kunnen maken.” De website is dé plek om meer te weten te komen over vis en vismigratie. Het platform is opgezet door de initiatiefnemers van de Vismigratierivier Afsluitdijk.