Visserijsector woest over verbod pulsvissen

  • binnenland

Woensdagavond is in Europa besloten dat er een einde komt aan de pulsvisserij. De visserijsector heeft daar woedend op gereageerd.
“Het is hetzelfde als alle zonnepanelen van het dak halen en weer teruggaan naar de kolenkachel”, zegt een visser.

De helft van van de Nederlandse kotters krijgt tot 1 juli 2021 uitstel. De andere helft van de vissers raken dit jaar nog hun pulsvisvergunning kwijt. Dat gaat om zo’n 42 schepen.

Alle verstand te boven

Volgens de vissers gaat dit besluit alle verstand te boven. Pulsvissen zorgt voor minder bijvangst, minder brandstofverbruik en minder schade aan de bodem van de zee.

“Emotionele lobby bij de Europese politiek”

“Wetenschappelijk bewezen besparen we 46% brandstof, we vissen selectiever en door het lichtere tuig vindt er minder bodemberoering plaats. En toch krijgt een emotionele lobby het bij de Europese politiek voor elkaar om de stekker uit de innovatie te trekken, dat is onbegrijpelijk”, vinden de kotterorganisaties. Ook zijn de kotterorganisaties veelvuldig over de pulsvisserij in gesprek gegaan met buitenlandse visserijorganisaties, in tegenstelling tot wat zogenaamde lobby-experts deze dagen in de media beweren volgens de kotterorganisaties. “De lobby heeft niet gefaald, het Europees besluitvormingssysteem heeft gefaald”, aldus de kotterorganisaties.

Zware dag voor de vissers

Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit erkent dat dit voor de vissers een zwaar besluit is. Volgens de minister is het maximale uit de onderhandelingen is gehaald.

https://www.nu.nl/economie/5740569/pulsvisserijverbod-geldt-tot-juli-2021-niet-voor-helft-nederlandse-kotters.html?redirect=1&jwsource=cl

Photo:

Related news

List of related news articles