Vissers luiden noodklok over gevolgen van brexit

De Europese visserijgemeenschap heeft de noodklok geluid over de brexit. Afgevaardigden van 65 visserijgemeenten uit 7 West-Europese landen hebben gesproken in Santiago de Compostela over de problemen die ze voorzien, zo meldt NOS. Er is door de betrokkenen in de visserij een verklaring ondertekend waarin zij de Europese Unie oproepen de gevolgen voor de visserij na de brexit hoog op de agenda te zetten.

Volgens de vissers is er grote onzekerheid ontstaan in vissersplaatsen door de brexit. De zorg van de Nederlandse vissers is dat zij straks niet meer mogen vissen in het Britse deel van Noordzee, dit zei de Urkse wethouder Geert Post (SGP) op NPO Radio 1. Als de Nederlandse vissers niet meer mogen vissen in het Britse gedeelte zijn de vissers genoodzaakt om meer te vissen in Europese gebieden waar minder vis zit en dan krijg je overbevissing, aldus Post.

De Europese vissers maken zich ook zorgen over de vangstquota. Met de Brexit zouden de Britten misschien meer vis willen gaan vangen dan nu is afgesproken.